Na vlastné oči novinky tipy 

Prečo je Aféra neprehliadnuteľný seriál a prečo teraz je ten správny čas

Otvorene hovorím, Aféru som objavil až tento rok. Napriek cenám, ktoré tento seriál dostal. Napriek ľuďom, ktorí v ňom hrajú. A ešte viac – napriek osobnostiam, ktoré sú pod týmto seriálom podpísaní. Ale poznáte to – keď máte stretnúť životnú lásku, je jedno, kedy to príde. Aj keď to znamená, že ho stretávate krátko pred zavŕšením života. Trochu patetické, ale na mieste. Aféra prichádza s piatou sériou a tá bude jej posledná.

Aféra patrí do skupiny vzťahových seriálov, ktoré nejdú po prvej signálnej sústave diváka. Nečaká vás tu nič na spôsob Jednoduchej Márie, 1001 noci alebo Oteckov. Prvé, spontánne škatuľkovanie hovorilo o skupine Big Little Lies a Sharp Objects. Podobne ako v prípade prvej série Sedmiklamárok, aj tu viete prvé dve série, že sa stalo niečo zlé, ale tvorcovia vám informácie dávkujú len postupne ako detský príkrm. Vďaka tomu sa meno mŕtveho dozvedáte až v druhej sérii a ako sa to stalo až na konci tretej série. Viem si predstaviť to napätie, ktoré držalo a možno aj vytáčalo divákov. Podobné situácie poznáme z Hviezdnych vojen (čakanie na Epizódu VI trvalo tri roky) alebo The Walking Dead. Tvorcovia Aféry to urobili tak, že sa im nepodarilo odlákať od ďalšieho sledovania, skôr drobné čierpky nechávajú divákovi zbierať po jednom malom úlomku.

Originalita rozprávania je v forme. A tá je postavená nielen na nelineárnosti, ale ešte viac na prezentácii tej istej udalosti perspektívou dvoch postáv. Seriál tak nemá jedného rozprávača, ale z počiatku dvoch a v ďalších sériách aj štyroch, piatich,… Vďaka tomu sa Aféra približuje ešte viac k reálnemu životu, keď z každý partnerov má vďaka svojej subjektívnej perspektíve a selektívnej pamäti inak zafixované spoločné udalosti svojho života. Pri prvých sériách na toto dávali mimoriadny dôraz, aby každú epizódu rozdelenú na dve polovice ukázali príbeh v pohľadu muža a následne to celé z pohľadu ženy, neskôr nechávali na subjektívnych rozprávačoch, aby svojim vkladom doplnili celkovú mozaiku. Producenti tento postup dotiahli do takých detailov, že pri zaregistrovaní aj drobných odchýlok pozorný divák vo vážnych scénach sa spontánne uškrnie. Odporúčam všimnúť si napríklad pád dieťaťa z koňa/poníka alebo počmáranú tvár po nočnom fláme na pláži.

Aféra je však hlavne ponorom do myslenia muža a ženy, ktorí popri svojom manželskom živote prežili letnú aférku s tragickým dopadom. Následné série (tri až päť) už ukazujú život všetkých dotknutých týmto vzťahom – bývalých partnerov, deti, rodičov, nových partnerov. Ak tu hovoríme o „patlaní“ sa vo vzťahoch a ľudských vzťahoch a postupnom odhaľovaní jednotlivých vrstiev „cibule života“ (áno, aj na plač príde a neraz), iste sa vám vybaví seriál HBO Terapie. Táto asociácia nie je náhodná, keďže za Aférou stoja Hagai Levi a Sarah Treem. Levi je autorom izraelskej predlohy Terapie – BeTipul, ktorá bola lokalizovaná vo viacerých krajinách vrátane Českej republiky ale aj USA. Tam sa Levi stretol so Sarah Treem a vytvorili americkú variáciu – In Treatment – V odbornej starostlivosti (dostupné na HBO GO). Po komornejšej sérii, aj keď s hercami ako Gabriel Byrne alebo Dianne Wiest, sa spolu pustili práve do oveľa výpravnejšieho seriálu The Affair – Aféra oficiálne v produkcii Showtime. Treba dodať, že po Terapiách a Aférach sa Levi a Treem podieľali aj na tvorbe House of Cards.

Seriál stojí na silnom príbehu a štyroch hlavných hercoch – Dominicovi Westovi (The Wire – Špina z Baltimore), Ruth Wilson (Luther), Maura Tierney (Pohotovosť, dostala Zlatý Glóbus práve za Aféru) a Jushua Jackson. Avšak ani vedľajšie postavy nie sú len nahrávačmi, ale majú svoju dlhodobú linku, ktorá sa ťahá naprieč sériami. Najlepšie to vidieť na postupnom vývine detí a ich vzťahoch k rodičom a hodnotám. Tu by si jeden myslel, že celý seriál, všetkých päť sérií mali Levi a Treem napísané vopred a celé to takto od začiatku asi malo byť. Spomenúť však treba aj réžiu, pod ktorú boli podpísaní napríklad Jeffrey Reiner (Homeland), John Dahl (Looming Tower), Jessica Yu (13 Reasons Why) alebo aj Agnieszka Holland (Horiaci ker, Europa Europa).

Kľúčovou výzvou prichádzajúcej piatej série je (bez spoilerov) vysporiadať sa so vzťahovým oblúkom po odchode jednej hlavnej a jednej vedľajšej postavy. Na základe prvých troch epizód poslednej série môžem povedať, že to Levi a Treem zvládli a opäť dodali do svojho projektu niečo nové, čo by vás malo udržať pri pozornosti. Prvou, kľúčovou linkou je nakrúcanie filmu podľa knihy, ktorú napísala postava Dominica Westa o svojej afére. Kým doteraz sme mali možnosť hovoriť o interpretácii rovnakých udalostí z pohľadu dvoch angažovaných subjektívnych účastníkov toho istého, nakrúcaním sa udalosti z minulosti stávajú objektívnejšie a tak každý má snahu upravovať ich na svoj obraz. Navyše tu vzniká veľmi zaujímavý partnerský trojuholník, keď postava Maury Tierney začne pociťovať náklonnosť k hercovi, ktorý hrá jej bývalého manžela. Skutočný bývalý manžel však v tomto pociťuje ohrozenie svojho vzťahu nielen k svojej ex, ale aj k spoločným deťom. Druhá osobitná linka je zasadená do budúcnosti, kde dospelá dcéra Ruth Wilson cestuje na miesta, kde žili jej rodičia.

Ak ste doteraz Aféru nepozerali, máte ideálny čas dopozerať doterajšie štyri série na HBO GO a od pondelka 26. augusta sledovať v premiére záverečnú piatu sériu.

Aféra (The Affair) 2014-2019

  • dostupné na: HBO GO
  • počet sérií: 5
  • binge watching: 48,5 hodiny (odhad s celou piatou sériou)
  • rovnaká šálka kávy ako: Big Little Lies, Sharp Objects, Terapie
Komentujte cez Facebook

Related posts