novinky 

HBO Europe uvedie špionážnu drámu Bez vedomia na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch

Svetová premiéra prvých dvoch častí medzinárodne obsadeného špionážneho seriálu Bez vedomia prebehne na tohtoročnom 54. ročníku karlovarského filmového festivalu.

Hattie Morahan (Kráska a zviera) a David Nykl (Hviezdna brána) sa postaví po boku Tatiany Pauhofovej (Horiaci ker) v dráme z prostredia tajných služieb, ktorá sa odohráva na konci 80. rokov v Československu a v Londýne. V ďalších úlohách sa predstavia Martin Myšička, Martin Hofmann, Jan Vlasák, Kristína Podzimková, Lenka Vlasáková, Petr Lněnička alebo Martin Huba.
Šesťdielny seriál, ktorý je televíznym scenáristickým debutom Ondreja Gabriela, vznikol v réžii medzinárodne rešpektovaného Ivana Zachariáša (Pustina). Na seriáli sa ako odborný poradca podieľal aj spolupracovník CIA a svetovo uznávaný expert na špionážnu techniku ​​H. K. Melton alebo znalec operatívnych prostriedkov československej tajnej služby Daniel Povolný.

 

Bez vedomia pojednáva o profesionálnej huslistke Márii (Táňa Pauhofová), ktorá kedysi za dramatických okolností emigrovala do Anglicka z komunistického Československa, kde jej manželovi Viktorovi (Martin Myšička), hrozilo väzenie. Neskôr, roku 1989 začína Európou viať vietor zmien. Mária presvedčí Viktora k návšteve Prahy, skoro sa ale ukáže, že to bola tragická chyba. Uprostred štátu, ktorý Viktora evidentne stále pokladá za svojho nepriateľa, v krajine, ktorej sama už dávno nerozumie, a ktorá nerozumie jej, stojí Mária pred najväčšou výzvou svojho života. Netuší pritom, že nie je jediná, kto Viktora hľadá. Je tu ešte komunistická Štátna bezpečnosť, britská ambasáda a navyše ešte niekto ďalší. Niekto v pozadí.

 

Seriál ponúka hercom v niekoľkých prípadoch úplne iný typ úloh, než na aký boli doteraz zvyknutí. Napríklad Martin Hofmann uvádza, že jeho postava je „pokojná, racionálna a príliš nehovorí.“ Ďalej hovorí: “Moje úlohy sú pritom zvyčajne verbálne košaté, iné mi ani neboli doteraz ponúkané. Toto je jedna z výnimiek. Tiež mimochodom nemá veľa ilúzií o dobe, v ktorej žije a tuší, že sa to bude čoskoro lámať a že jej čas končí.”

 

Práve preto, že sa Bez vedomia odohráva v predvečer a počas búrlivých politických zmien v Československu v roku 1989, je televízna premiéra Bez vedomia symbolicky stanovená na november 2019, kedy budú prebiehať oslavy 30. výročia Nežnej revolúcie. Bez vedomia má ambíciu ponúknuť úplne nový, netradičný pohľad na udalosti a dobu, ktoré priniesli Česku a Slovensku slobodu a demokraciu.

 

Producentmi Bez vedomia za HBO Europe sú Tereza Polachová a Steve Matthews. Šesťdielna špionážna dráma vznikla v produkcii spoločnosti ETAMP Film. Bez vedomia bude mať premiéru v rovnaký deň vo všetkých teritóriách HBO Europe. Špionážna dráma bude tiež k dispozícii predplatiteľom HBO v Amerike prostredníctvom všetkých platforiem – HBO GO ®, HBO NOW®, HBO On Demand®, a to vrátane partnerských televíznych a streamovacích platforiem.
Komentujte cez Facebook

Related posts