novinky testy 

Čo všetko (ne)uvidíte, keď si otvoríte v USA Netflix, Prime Video či HBO GO

Tohtoročné prázdniny som absolvoval vo veľkom štýle, road tripom po Californii. To bol aj dôvod mojej nedostupnosti na tejto stránke. Okrem skvelých zážitkov z ciest medzi Los Angeles, Grand Canyonon, Yosemitským parkom a San Franciscom som sumarizoval aj to, čo Európan uvidí na Netflixe, Prime Videu či HBO GO v ich kolíske, Spojených štátoch.

Odstránením geoblokovania už tento cestopis v rámci Európskej únie nemá zmysel. V členských štátoch EU vidí Slovák to isté, čo doma. Iné to je však za veľkou mlákou. Najskôr si povedzme, čo z domácich služieb v USA nebeží. To sa týka HBO GO. Služba je dostupná len v Európe, ako to bolo oznámené pri uvoľnení geoblokovania. Ďalší limit nastal pri službe Facebook Watch. Tá je aktuálne dostupná len v USA. Ale ak si myslíte, že stačí odcestovať do Ameriky (alebo si zmeniť svoju IP adresu na americkú), tak máte smolu. Pokiaľ ste na Facebooku raz zaregistrovaný/á ako Slovák či Češka, tak na vás bude nazerať kdekoľvek na svete. Stránku streamingovej služby so svojim Facebookovým kontom jednoducho neotvoríte.

O Netflixe je známe, že v Amerike je jeho knižnica trikrát väčšia ako tá slovenská alebo česká. Hoci streamingový líder aktuálne tlačí na pôvodnú tvorbu, americký Netflix je bohatý na seriálovú tvorbu určenú pre klasické veľké televízie. Vďaka tomu sa tu dá pozrieť sedem sérií politickej drámy Scandal, rovnako sedem sérií Walking Dead (áno, chýbala ôsma), päť sérií Marvelovských Agents of S.H.I.E.L.D.S., päť sérií American Horror Story alebo štyri série Madam Secretary. Celkom bohatá je aj ponuka britskej tvorby, medzi ktorými nájdete napríklad pôvodné House of Cards. Bohatá je aj ponuka disneyoviek vrátane tej najnovšej Coco.

Veľmi zaujímavá bola aj ponuka Prime Video, v ktorej som strávil oveľa viac času. A nebolo to tým, že práve bežal nový sviatok online konzumu, Prime Day. Amazon tak prešpekuloval ponuku na tento deň a pol až im padli servery. Späť do online videoknižnice. Ponuka seriálov nebola až taká široká, avšak predplatitelia služby sa mohli dostať aj k aktuálnej koprodukcii Amazonu s BBC, A Very English Scandal. Žiaľ, v tomto (jedinom) prípade Prime Video odmietlo sprístupniť túto novinku, lebo moje amazonovské konto bolo registrované na Slovensku. Ostatné veci boli štandardne dostupné. Ale len v Amerike. Za zmienku stojí aj to, že pôvodný rodinný seriál z produkcie Amazonu Dangerous Book for Boys na americkom Prime Video na rozdiel od nášho je dostupný. Z filmov si dovolím poukázať nielen na filmy z produkcie Amazonu (Manchester By The Sea alebo Logan Lucky), ale aj novinky ako Jungle s Danielom Radcliffeom, ktorá bola na jar v našich kinách. Z novších filmov by som vypichol Arrival, nových filmových Power Rangers alebo nové spracovanie Siedmych statočných. Bohatšiu ponuku amerického Prime Video som sa pokúsil si uložiť na neskoršie sledovanie doma. Takto som si napríklad stiahol dokument Religious s Billom Maherom. Avšak akonáhle som s iPadom prihlásil na domácu wifinu, aplikácia rozpoznala slovenskú adresu a uviedla, že uvedený film nie je viac dostupný na mieste, kde sa nachádzam.

Ako predplatiteľ služby Skylink môžem potvrdiť, že prístup k live streamu ako aj archívu fungoval bez obmedzenia. To potešilo hlavne na miestach, kde sa nedalo sledovať priamy prenos z futbalových majstrovstiev sveta.

Priznám sa, že som sa v Amerike chcel prihlásiť ako nový zákazník služby Hulu. Jej knižnica je skvelá vďaka dostupnému archívu televíznych relácií ako aj pôvodných seriálov ako Handmaid´s Tale alebo novinky Castle Rock. Každopádne, nedokončil som registráciu a tak moja skúsenosť s touto službou je nulová. Presnejšie, na Hulu som bol zaregistrovaný pred desiatimi rokmi, kedy bola dostupná aj u nás. Dnes táto možnosť nefunguje.

Komentujte cez Facebook

Related posts