novinky 

Nejoblíbenější reklamou na českém YouTube roku 2017 se staly AquaBabes, úspěch slavili i mobilní operátoři a Piráti

Vyplácí se sázka na hudbu, humor, animace a aktuální události

Na začátku každého nového roku se YouTube ohlíží, aby ocenil nejúspěšnější reklamy. Ty, které si podle ukazatelů, jako je doba sledování, počty a kombinace placených i organických zhlédnutí, uživatelé sami vybírali. Vítězem žebříčku nejlepších reklam roku 2017 se stala již po několikáté kampaň AquaBabes značky Aquila. Tradičně se výborně umístily spoty mobilních operátorů T-Mobile a Vodafone. Poprvé se mezi nejúspěšnější dostala o politická strana.

Pohled na aktuální celoroční žebříček ukazuje, že u diváků boduje hudba, humor, animace a reakce na aktuální dění. V roce politických a společenských změn se mnoho značek po celém světě rozhodlo vyjádřit ke společenským tématům, což vyústilo v kampaně provokující k zamyšlení. Naprosto aktuálním společenským jevem v Česku byly volby. Mezi deset nejoblíbenějších spotů na českém YouTube se poprvé dostaly reklamy politické strany. Na pátém a devátém místě se totiž umístily hned dva spoty Pirátské strany. V širším poli úspěšných reklam v loňském roce však figurovaly i další strany, což svědčí o tom, že uživatelé spoty stran před volbami sledovali.

“Letošní velkou událostí byly volby. Velmi kreativně využili této platformy Piráti, kteří se tak dostali poprvé mezi nejlepší kampaně na YouTube. Tradiční “stálice” T-Mobile a Vodafone staví na svém dlouholetém know-how jak tvořit a plánovat kampaně, které si stále hodně uživatelů rádo znovu pustí a pobaví se. Fenomén animovaných postaviček, spolu s jejich fyzickým sbíráním, opět využila Billa. Stejně tak vyšla opakovaná sázka na hudbu od značky minerálních vod Aquila,” komentuje aktuální YouTube Ads Leaderboard Petr Houzar, Branding manager Google.

Hudba je srdcem YouTube, což dokazuje i letošní megahit Despacito, který se stal vůbec nejsledovanějším hudebním klipem na YouTube. Proto není divu, že velké množství letošních vítězů pracuje právě s hudebními motivy a jejich spoty jsou často vystavěné jako videoklipy. Výborně s hudbou pracuje každoročně populární kampaň Karlovarských minerálních vod AquaBabes. Také oba spoty Pirátů nebo Poštovní banky, které se do žebříčku probojovaly, jsou doprovázeny výraznou hudbou.

“Síla konceptu AquaBabes spočívá v opakování, které však přináší stále něco nového. Proto jsme schopni kontinuálně posilovat vnímání klíčových sdělení. Dlouhodobost zajišťuje konzistentní image značky, umožňuje fázování kampaně v průběhu roku a pomáhá vytvářet očekávání. Kampaň hodnotíme jednoznačně jako úspěšnou. Neustále vylepšujeme jednotlivé taktiky: Hlavní video – klip Tvoje múza – jsme tentokrát zasadili do širšího rámce aktivit v prostředí YouTube a sociálních sítí. Vedle podpory shlédnutí jsme vsadili na aditivní obsah vytvářený přímo dívkami z AquaBabes a získávali dodatečný zásah a engagement na všech kanálech,” doplňuje Ondřej Postránský, ředitel strategického marketingu Karlovarských minerálních vod.

Humor je dalším prvkem, který spolu s hudbou pravidelně dostává spoty do Ads Leaderboardu. Vtipné reklamy si uživatelé pouštějí opakovaně a díky tomu získávají takové spoty největší počet shlédnutí zdarma. Opakovaný úspěch vtipných spotů mobilních operátorů T-Mobile a Vodafone leží v tom, že sou vystavěné kolem značky a jejich produktů, které jsou jejich nedílnou součástí.

Na YouTube velice dobře funguje i animace. Animovaných spotů je navíc poměrně málo, proto výborně vystupují mezi těmi hranými a získávají si pozornost. Mezi deset nejúspěšnějších spotů se letos probojovali hned dva takové – značka Billa a její Hvězdy Zanzibaru a spot Poštovní banky, který navíc animované postavičky spojuje s hudbou.

“Celá komunikační kampaň dobře pracuje s cílovou skupinou, produktem i mechanikou soutěže a video formát byl proto jasnou volbou. Kromě základních programatických metod cílení dostupných v AdWords, kterými jsme se pokusili oslovit maminky s dětmi, jsme ještě testovali vlastní kombinace. Frekvenci zásahu jsme vybalancovali mezi ideální zapamatovatelnost diváky a maximální utilizaci rozpočtu,” vysvětluje strategii použitou pro značku Billa Ondřej Sláma, Performance Director Adexpres.

Níže přinášíme žebříček značek a agentur, které loni vytvořily nejoblíbenější reklamy na YouTube v Česku. Ač se na první pohled může zdát, že se v žebříčku jedná o nesourodý výběr reklam, které vycházejí z na naprosto odlišných kreativních přístupů, jednu věc mají všechny společnou. Každá z nich staví na jasném a emociálním sdělení. I letos všechny vítěze spojuje jasný účel, velkorysost a dotažená exekuce.

Žebříček nejpopulárněších reklam na YouTube v České republice 2017

  1. AquaBabes 2017 – Tvoje múza (Aquila, Arnold Milano, Media Block)
  2. T-Mobile: Nedržte se při zemi – Ranvej duel (T-Mobile CZ, Saatchi & Saatchi, Mediacom)
  3. T-Mobile: Nedržte se při zemi – Mraky (T-Mobile CZ, Saatchi & Saatchi, Mediacom)
  4. BILLA | Hvězdy Zanzibaru (Billa, McCann Prague, Adexpres)
  5. Piráti: Pusťte nás na ně. Všichni nekradou! (Česká pirátská strana, inhouse, Business Factory)
  6. Poštovní účet (Poštovní banka, Creative Brand, Media Block)
  7. Milujte se a spojte se: Vánoční příběh (Vodafone, McCann Erickson, Wavemaker)
  8. Rozšiřte si obzory: Třídní schůzky (Vodafone, McCann Erickson, Wavemaker)
  9. Pirátská balada o úřadech (Česká pirátská strana, inhouse, Business Factory)
  10. Auto letí ze 150m jeřábu do 250ti gymnastických míčů! I SHOCKHUNTERS(Big Shock!, Dentsu Aegis Network Sport&Entertainment, Adexpres)
Komentujte cez Facebook

Related posts