novinky 

Film Havel je na Voyo

Voyo uvede první celovečerní film o jedné z nejvýraznějších osobností československé historie, prvním porevolučním prezidentovi Václavu Havlovi. Režisér Slávek Horák v životopisném dramatu oceněném Českým lvem ukazuje přerod dramatika v disidenta a následně i politicky aktivního člověka, který se rozhodne ucházet o nejvyšší ústavní post v zemi. V ústředních rolích snímku excelují Viktor Dvořák, Aňa Geislerová a Martin Hofmann. Biografické drama Havel přichází na Voyo už tento pátek, 18. února.

Film odehrávající se mezi roky 1968 a 1989, zachycuje proměnu Havla z úspěšného a trochu lehkovážného dramatika šedesátých let, přes vězněného disidenta a aktivistu bojujícího za lidská práva, až po vůdčí osobnost sametové revoluce. Významné dějinné události v případě biografie stojí spíše v pozadí celého snímku a režisér Slávek Horák naopak dává nahlédnout do zákoutí osobnosti hlavního hrdiny, kterého zobrazuje jako člověka svádějícího neustálý boj se svými nedostatky. V samotném centru pozornosti pak stojí zdánlivě neobvyklý vztah s manželkou Olgou, která se sebezapřením manželovi trpí jeho nevěry, ale zároveň mu v těžkých chvílích poskytuje bezmeznou oporu a intelektuální přístav.  

Herecké obsazení snímku citlivě podtrhuje respekt k reálným předobrazům ústředních postav. Do hlavní role obsadil režisér Viktora Dvořáka, jenž v roli Havla i díky zvládnutému způsobu řeči, gestům a mimice, působí autenticky. Do role první Havlovy manželky Olgy byla obsazena Aňa Geislerová. Ústřední hereckou dvojici doplňuje Martin Hofmann, který se za pomoci maskérů proměnil ve věrnou kopii Havlova disidentského souputníka, světáckého a svobodomyslného herce Pavla Landovského. Práci filmových maskérů ocenili i členové České filmové a televizní akademie – snímek Havel si v příslušné kategorii vysloužil Českého lva.

Komentujte cez Facebook

Related posts