novinky 

Disney+ aj HBO Max posúvajú expanziu u nás na rok 2022

Dlho očakávané oznámenie výsledkov spoločnosti Disney za druhý štvrťrok tohto roka možno prinieslo pozitívne správy pre investorov, ale nie pre potenciálnych zákazníkov v našom regióne. Aktuálne najrýchlejšie rastúca videostreamingová služba si pripísala za obdobie uplynulých troch mesiacov viac ako 12 miliónov predplatiteľov a globálne dosiahla úroveň 116 miliónov zákazníkov po celom svete. Za rok služba narástla z 57,5 miliónov o viac ako 100%. 

Spoločnosť mala pôvodný plán spustiť službu Disney+ uvoľniť v našom regióne do konca tohto roka. CEO Bob Chapek však sklamal všetkých Slovákov, Čechov, Poliakov a ďalších v Strednej a východnej Európe, suchým oznámením posunutia termínu na leto 2022. V čítanom oznámení pre akcionárov posunutie nezdôvodnil, uviedol len, že do konca roka sa služba rozšíri v Japonsku, Južnej Kórei alebo Taiwane. Pokiaľ sa tieto plány nezmenia, aktuálne najväčší vyzývateľ Netflixu sa k nám dostane tri roky po jeho štarte, prípadne dva roky po uvedení v Rakúsku alebo Nemecku. Okrem tzv. nových členských štátov Európskej únie služba legálne nie je dostupná v rámci EÚ len v Grécku. To je aj dôvod, pre ktorý programy Disney+ patria medzi najviac šírené pomocou pirátskych platforiem. Ich seriál Madalorian bol podľa stránky Torrentfreak číslom jeden najčastejšie nelegálne sťahovaným seriálom minulého roku.

Informácia o posunutí spustenia služby Disney+ prichádza len pár týždňov po tom, ako WarnerMedia oznámil, že štart HBO Max sa v našom regióne presúva z tohto roku na začiatok 2022. Služba zatiaľ zaostáva za Disney+, na konci prvého polroka tohto roka mala 47 miliónov predplatiteľov, čo predstavuje medziročný rast len o 12 miliónov. WarnerMedia toto posunutie odôvodnilo väčším zameraním na región Južnej Ameriky. Na druhej strane, na rozdiel od Disney+, mnohé z originálnych projektov vyrábaných pre HBO Max sú už dnes dostupné prostredníctvom platformy HBO Go. 

Ako však uvádzajú výsledky Disney a WarnerMedia/HBO, v období obmedzenej prevádzky kín po celom svete sú práve streamingové platformy kľúčovým kanálom, a to nielen z pohľadu distribúcie, ale aj financií. Aj preto obe spoločnosti počítajú s uvádzaním filmov určených pre kiná v nasledujúcom období tiež práve cez online služby.

Komentujte cez Facebook

Related posts