novinky 

Netflix si za leto 2020 pripísal najhorší rast za päť rokov

To, na čo vedenie streamingovej jednotky upozorňovalo, sa naplnilo. Po veľmi silných rastoch v predchádzajúcich troch kvartáloch, pribudlo Netflixu za tretí štvrťrok „len“ 2,2 milióna nových predplatiteľov. Takto slabý rast mala služba naposledy v druhom polroku 2016, teda v čase, kedy sa začala písať jeho globálna expanzia. Ak chcete vidieť pohár poloplný, môžete si povedať, že služba ako svetový líder dokázal aj teraz narásť vo všetkých sledovaných regiónoch. V Severnej Amerike to však bolo menej ako 200 tisíc, v Európe a na Blízkom východe menej ako milión, čo z pohľadu bonitných trhov nie je nič dobré.

Nenaplnili sa tak nielen očakávania investorov, ale ani plány topmanažmentu. Na konci septembra skončila najväčšia platená videoslužba so 195 miliónmi zákazníkov po celom svete a jediné, čo službe dáva nádej, je pohľad do budúcnosti. Plány na záver roka totiž jasne hovoria o cieli prekonať magickú hranicu 200 miliónov predplatiteľov. Ak by tento cieľ dosiahli, služba by mohla pre akcionárov nadobudnúť späť svoje čaro.

Čo sa skrýva za spomalením rastu:

  • Za prvý polrok 2020 narástol Netflix rýchlejšie, ako za celý minulý rok.
  • Prvá vlna covid-19 priniesla službe nových zákazníkov, ktorí zostali zrazu doma. Veľa takých doma bez Netflixu a ochotných si ho zaplatiť už nie je.
  • Netflix očakával, že jeho výsledky budú slabšie aj kvôli chudobnejším novinkám počas leta. Na druhej strane konkurencia, hlavne na americkom trhu (Disney+) dokázala vyvolať pozornosť verejnosti o svojich novinkách.

Netflix sa pochválil konkrétnymi číslami, ktoré dosiahol s najúspešnejšími titulmi v treťom štvrťroku. V liste akcionárom spomenul sledovanosť nasledujúcich titulov počas prvých štyroch týždňov:

  • The Old Guard – 78 miliónov
  • Enola Holmes – (odhad) 76 miliónov
  • Project Power – 75 miliónov
  • The Kissing Booth 2 – 66 milionov
  • American Murder: The Family Next Door – dokumentárna séria – 52 miliónov
  • Cobra Kai – 1. sezóna (pôvodne uvedená na YouTube Red) – 50 miliónov
  • Ratched, 1. séria – 48 miliónov
  • The Umbrella Academy, 2. séria – 43 miliónov
  • Lucifer, nová séria – 38 miliónov
  • The Social Dilemma – dokument – 38 miliónov

Na posledné tri mesiace si dal Netflix cieľ získať 6 miliónov nových predplatiteľov, čo je o 2,8 menej ako posledný štvrťrok minulého roka. K úspechu by mu mali dopomôcť tak nová séria Koruny (The Crown) ako aj novinka Selena o slávnej latino speváčke Selene Quintanilla, ale ešte viac filmy s ambíciou preraziť v boji o Oscary. Sem patrí už odpremiérovaný Trial of Chicago 7, The Midnight Sky v réžii Georgea Clooneyho, Fincherov MANK, hviezdne obsadený The Prom v réžii Ryana Murphyho alebo animovaná novinka Over the Moon.

Samozrejme, dôležité bude aj udržanie ďalšej výroby pre uvádzanie noviniek v budúcom roku. Aj v podmienkach druhej vlny covid-19 má Netflix v pláne dokončiť viac ako 150 projektov.

Na záver, moja obľúbená rubrika – konkurencia. Reed Hastings za ňu teraz považuje lineálne televízne vysielanie, videohry a užívateľmi generovaný obsah na YouTube a TikToku. Uvedené skupiny najviac ťahajú pozornosť potenciálnych predplatiteľov Netflixu. Zmenu prístupu vedenia Disney v prospech streamovania videa vníma globálna jednotka ako prísľub súťaže o to, kto bude zabávať ľudí, pričom to bude znamenať „len pozitíva pre spotrebiteľov ako aj tvorcov“.

Komentujte cez Facebook

Related posts