novinky tipy 

Čo si pustiť na čo najlepšie naladenie na Tenet

Tenet je objektívne udalosť kín tohto roka. Nielen kvôli tomu, že sa ním dostávajú na veľké plátna opäť silné, výpravné filmy. Ale je to aj meno režiséra Christophera Nolana, ktoré je garantom zážitku ďaleko za bežnými blockbustermi. Pokiaľ totiž vidíte jednoduchý, často lineárny príbeh, tak skúsenosť nolanovkami od diel ako Memento sľubuje požiadavku na sústredenie a tá sa pozornému divákovi vráti.

V tomto texte sa nedozviete žiaden spoiler ani teóriu. Obsahuje však tipy na filmy a seriály, ktorými si môžete posilniť svoj kino zážitok alebo sa mentálne nastaviť na nie-lineárne rozprávanie.

Najčastejšie sa v súvislosti s Tenetom hovorí o Nolanom predchádzajúcom diele Počiatok (Inception). Neprezradím vám, či Tenet je Počiatkom 2 alebo nie. Počiatok je bez pochýb a prezradenia čohokoľvek kľúčový film obdobia po roku 2000 a vidieť ho je povinnosť. Dostupný na Netflixe.

Popri Počiatku si nezabudnite pustiť aj Interstellar. Kto videl túto nolanovku, vie. Kto nevidel, čokoľvek, čo by som napísal prečo, by mohlo poškodiť váš zážitok tak z Interstellaru ako aj Teneta. Snáď naznačím – cestovanie v čase. Dostupný na Netflixe.

Keď sa povie cestovanie v čase, povinnou jazdou, ale aj príjemným odľahčením je trilógia Späť do budúcnosti. Sú v ňom pomenované niektoré základné pravidlá, ako fungovať, keď cestujete v čase a máte možnosť stretnúť svoje historické ja. Múdra zábava. Dostupné na Netflixe.

Vydarený pohľad pre paralelné svety a naodvratnosť konca ponúkajú Pozostali (Leftovers) Damona Lindelofa. Jeden z najlepších seriálov všetkých čias. Ak ste nevideli, treba čo najskôr dobehnúť. Dostupné na HBO GO.

Novším seriálom z produkcie HBO na túto tému je Dva svety (Counterpart). Zaujímavé a silné je aj prostredie rozdeleného Nemecka. Chuťovka pre fajnšmekrov. Dostupné na HBO.

V poslednom čase sa v súvislosti s témou cestovania v čase a paralelných časových línií hovorilo v súvislosti s nemeckým seriálom Dark. Výborné a vydarené dielo, aktuálne po tretej sérii aj uzavreté. Dostupné na Netflixe.

A keď nestačilo komplikovanejšieho rozprávania pre náročných divákov, tak tu je Homecomming. Prehliadaný, ale veľmi inovatívny spôsob rozprávania, ktorý stojí za pozornosť. Ak vám niečo chýbalo v Tenete, týmto si napravíte chuť.

Komentujte cez Facebook

Related posts