novinky 

Podarilo sa! České titulky si môžu pustiť aj Slováci

V piatok, počas obeda mi volal Lukáš Polák z Českého rozhlasu. Pýtal sa, či mu môžem potvrdiť informáciu, že na Slovensku sú dostupné české titulky na Netflixe. Okamžite som situáciu overoval na mobile. Hoci ani v tomto prípade nikto oficiálne nepovedal, že sa niečo zmenilo, faktom je, že naša petícia dosiahla to, po čom volala. České titulky sú realitou aj pre Slovákov.

Netflix zareagoval ani nie do mesiaca od spustenia petície a urobil druhé najlepšie možné pre Slovákov. Stále platí, že najlepším krokom by bolo, keby služba mala slovenskú lokalizáciu. Sprístupnením češtiny urobil svoju knižnicu aspoň tak zrozumiteľnú slovenskému masovému publiku, ako to robí HBO so službou HBO GO alebo Markíza s Voyo. Touto cestou ďakujem všetkým viac ako 5.000 ľuďom nielen zo Slovenska, ktorí sa pod petíciou podpísali a pomohli dosiahnuť to, po čom sme individuálne volali už viac ako rok. Slováci si tak už tento víkend budú môcť pozrieť napríklad hlavného Oscarového favorita, film Roma alebo sci-fi novinku Nightflyers od tvorcu Game of thrones, Georgea R. Martina nie s anglickými, ale českými titulkami.

Kľúčovou výhodou Netflixu zostáva jeho najširšia knižnica, ktorej nekonkuruje ani HBO, Amazon či domáci hráči ako Voyo či Otta. Na druhej strane však ani uvoľnenie existujúcich českých titulkov neznamená plnú zrozumiteľnosť knižnice globálneho giganta. S takmer 400 titulmi s českými titulkami a dabingom to je stále menej ako pri plne lokalizovaných službách (v češtine) HBO GO alebo Voyo.

Správu o uvoľnení českej lokalizácie pre Slovensko už zverejnili viaceré médiá doslova od A po Z (napríklad Aktuality, SME, Denník N, Strategie, Stratitup, Refresher, Touchit, O Mediach, Sector, Živé). Bol som prekvapený aj množstvom negatívnej spätnej väzby, ktorá iniciatíve vyčítala ad 1 zmysel a ad 2 prečo nie slovenčina. Druhú námietku som vysvetlil už v úvode. Sprístupnenie českých titulkov považujem za druhé najlepšie riešenie. Kým však Slováci nebudú službu využívať intenzívnejšie, tak na niečo také môžeme zabudnúť. Netflix je komerčný subjekt a nie je nútený robiť niečo, čo nemusí a čo by bolo vyslovene stratové. K prvej skupine platí jedno – ak nechcete, české titulky si púšťať nemusíte. Nehovoriac o tom, že ako píšem vyššie – české titulky sú dostupné len pre približne desatinu jeho knižnice.

Komentujte cez Facebook

Related posts