novinky testy 

HBO v boji s Netflixom prekreslil mapy Čiech a Slovenska

HBO GO prišiel so svojou nezávislou aplikáciou v polovici novembra minulého roka. Za sebou má vzbudenie prvotného záujmu so skúšobnou ponukou zadarmo podporenú reklamnou kampaňou, ako aj prvý mesiac, kedy noví užívatelia už museli za službu zaplatiť.

Keďže jednotliví hráči na trhu nezverejňujú údaje za naše krajiny, jedinou cestou pre analýzu nástupu novinky je Google Trends, teda prehľad dopytov na najväčší vyhľadávací server na svete. Mnohí ľudia si dnes napríklad neukladajú záložky v prehľadávačoch, ale do dialógového okna Chromeu alebo Safari zadajú názov služby, ktorú chcú otvoriť (to platí napríklad aj pre prihlasovanie sa do sociálnych sietí). Táto analýza teda nepokrýva prístupy cez aplikácie v mobilných zariadeniach alebo smart televízoroch. VeľkýObsah.info pred časom publikoval podobnú analýzu súboja Netflixu s lokálnym hráčom Voyo. Dnes sa dá povedať, že HBO GO v Čechách a na Slovensku preskočil Voyo, ktorému sa už tak nedarí konkurovať svojou ponukou.

HBO GO sa v Čechách a na Slovensku dostal z pozície trojky na rovnocenného konkurenta k streamingovej jednotke, Netflixu. Vývoj Google Trends jednoznačne ukazuje, že Slovákov aj Čechov chytila možnosť vyskúšať si bezplatne túto novinku a vydržali aj po tom, ako dopyt prekonal kapacitu techniky. Vrchol v oboch republikách zažila služba na Vianoce. Zrejme Ježiško priniesol do viacerých domácností notebooky, na ktorých si otvárali knižnicu HBO.

Podľa údajov, ktoré sa podarilo odsledovať z Google Trends, HBO GO je silnejší počas víkendových dní, zatiaľčo Netflix cez pracovné dni.

Kde je HBO GO regionálnou jednotkou? V Čechách sa službe podarilo poraziť Netflix v Karlovarskom, Pardubickom kraji a na Vysočine, na Slovensku v Trenčianskom a Prešovskom kraji.

Najväčší dopyt po HBO je v Karlovarskom kraji v Čechách a Košickom kraji na Slovensku. Najväčší dopyt po Netflixe je v hlavných mestách – Prahe a v Bratislave.

Pokiaľ zásadne Netflix nezlepší lokalizáciu obsahu pre český a slovenský trh, HBO GO postavený na knižnici z aktuálnych filmoch a seriáloch v českom dabingu môže byť jednotkou v streamingových službách aj v bývalom Československu – tak ako je to dnes už v Maďarsku, kde samostatne ponúkaný prístup do služby bol spustený naraz s našimi krajinami. Pre úspech v súboji s Netflixom však bude HBO potrebovať zlepšiť stabilnosť prístupu pre užívateľov.

Vývoj dopytu po Netflixe (modrá) a HBO (červená) v Čechách počas uplynulých troch mesiacov (15.10.17-15.1.18).

Netflix vs. HBO GO podľa krajov v Čechách počas uplynulého mesiaca (15.12.17-15.1.18).

Vývoj dopytu po Netflixe a HBO na Slovensku počas uplynulých troch mesiacov (15.10.17-15.1.18).

Netflix vs. HBO GO podľa krajov na Slovensku počas uplynulého mesiaca (15.12.17-15.1.18).

A ešte bonus. Maďarsko ovládol HBO GO takmer celé (15.12.17-15.1.18).

 

Komentujte cez Facebook

Related posts