novinky testy 

Netflix vs. Voyo: Globálny hráč nie je všade a vždy jednotkou

O globálnej hegemónii Netflixu. Tradiční lokálni hráči však stále majú šancu na úspech a to hlavne vďaka obsahu, ktorý dokážu ponúknuť v miestnom jazyku – či už s dabingom alebo titulkami. 

Dlhšie obdobie sledujem vývoj Google Trendov v spojení s Netflixom a službou Voyo, za ktorou je tradičná televízna jednotka v Čechách a na Slovensku. Pokiaľ tieto služby nekomunikujú žiadne lokálne čísla o užívateľoch, je to najľahšie dostupný ukazovateľ, ktorý nie je voči jednému alebo druhému zaujatý. V čase, keď mnoho ľudí na počítačoch pristupuje k predplateným službám cez webový prehliadať, kde namiesto zadania priamej adresy zadajú svoju cieľovú destináciu do vyhľadávača, veľmi dobre simuluje správanie. Samozrejme, táto optika nepokrýva prístupy cez aplikácie v mobilných zariadeniach alebo smart televízoroch. Ale úprimne, akákoľvek štatistika je lepšia ako žiadna štatistika. Google Trends dáta v týchto textoch boli spracovávané 12. novembra 2017, to znamená, že najnovšie dáta sú k 11. novembru. Ak toto „cvičenie“ bude robiť niekto iný o týždeň či mesiac… pri niektorých veľmi vyrovnaných výsledkoch môže dospieť k mierne iným zisteniam. V rámci porovnávania Google Trendov som sa pokúšal porovnávať Netflix aj s inými službami, avšak HBO GO (podľa Google Trends dokázala v Čechách aj na Slovensku predbehnúť Voyo len počas premiéry najnovšej série Game of Thrones), Amazon Prime Video, Stream.cz alebo Obbod nedosahovalo výsledky ani Voyo. Toľko zdôvodnení (a ospravedlnení) na úvod, poďme k veci.

Prvé kolo – Česká republika

Príchod Netflixu v decembri 2015 vzbudil výrazný záujem užívateľov internetu. Až taký, že tento vrchol nič pred tým ani potom nedosiahol ani z polovice. Netflix je označný modrou, Voyo červenou farbou.

Po nástupe globálneho hráča sa dokázala služba Voyo pod hlavičkou dominantného tvorcu video obsahu TV Nova niekoľkokrát dostať na prvé miesto v celočeských vyhľadávaniach, avšak od septembra tohto roku je Netflix absolútnym topom. Posledným dňom, kedy Voyo „vyhralo“ v záujme vo vyhľadávaní, bol 14. september.

Netflix si však zatiaľ nezískal prvú priečku vo všetkých regiónoch. Dominantný je v Prahe, Stredočeskom kraji a na Morave, avšak Voyo dokáže stále osloviť viac užívateľov v šiestich krajoch.

Najvyhľadávanejšou kombináciou textov v súvislosti s Netflixom je „Netflix cz“, medzi top vyhľadávanými sú aj „Netflix ceske titulky“, ale to až za „Netflix cena“. Vo vyhľadávaní sa Netflix najčastejšie spája so seriálom Witcher (počkajme si ešte chvíľu) a Death Note. Na druhej strane Voyo sa najčastejšie spája priamo s názvami pôvodných Nováckych programov – Ulice a Ordinace v růžové záhrade. Viac vyhľadávaných výrazov je spojených s „Voyo zdarma“ ako „Voyo cena“.

Druhé kolo – Slovensko 

Nástup Netflixu v decembri 2015 bol aj na slovenskom interne doslova výnimočným úkazom, ktorý sa odvtedy nezopakoval.

Globálny gigant postupne preberá záujem aj Slovákov. Podľa Google Trendov posledným dňom, kedy bol väčší záujem o Voyo ako Netflix bol 17. október.

Keď som pozeral na mapu slovenských regiónov pred niekoľkými týždňami, červenou boli zafarbené Prešovský a Banskobystrický kraj. Dnes však máme zo Slovenska netflixové, modré more.

Zaujímavé je, že medzi najčastejšími vyhľadávanými kombináciami spolu s Netflixom nie je žiaden názov pôvodného seriálu (ako v Čechách) a dokonca ani otázka na titulky. Pochopiteľne sa však názov služby objavuje vo vyhľadávaní v kombináciií „Netflix sk“ „Netflix Slovensko“ a „Netflix cena“. Podobná situácia je aj v spojitosti s Voyom. Medzi top vyhľadávaniami sa neobjavuje žiaden názov seriálu, šou alebo filmu dostupného cez túto službu. Ale len „Voyo Markiza“, „Voyo live“, „Voyo Doma“ a „Voyo sk“.

Záver

U Čechov a Slovákov aktuálne jednoznačne dominuje záujem o Netflix. Toto nehovorí nič o šírke ponuky ani cene. Zistenie je logické, keďže sa s touto službou spája nová forma konzumovania video obsahu, vďaka čomu má silný cool faktor. Navonok sa zdá, že Netflix vďaka rozsahu investícii do pôvodného obsahu je príliš veľký na to, aby padol. Domáci hráči však majú šancu pokiaľ budú ponúkať lokálny obsah a hlavne v dostupnom jazyku. To je zároveň aj veľká šanca pre HBO GO, ktorý v poslednom čase veľa investuje do dopĺňania obsahu v miestnom jazyku a na rozdiel od Netflixu a Voyo má veľké trumfy – úplne nové filmy v čase, keď bežia na obrazovke HBO.

Komentujte cez Facebook

Related posts

One Thought to “Netflix vs. Voyo: Globálny hráč nie je všade a vždy jednotkou”

  1. […] zariadeniach alebo smart televízoroch. VeľkýObsah.info pred časom publikoval podobnú analýzu súboja Netflixu s lokálnym hráčom Voyo. Dnes sa dá povedať, že HBO GO v Čechách a na […]

Comments are closed.