novinky 

Sprechen Sie Deutsch: Najzaujímavejšie nemecké kúsky na streamingových službách

Streamingové služby zažívajú podobné veci, ako kedysi samotná televízia. Hovorí sa, že sú plné amerického braku. To však nie je pravda. Dnes sa pozrieme na najzaujímavejšie (nové) veci, ktoré vznikli prekvapivo v Nemecku a dokážu konkurovať aj tomu hollywoodskej produkcii. Hlavne v dobrom. I keď…

  • Babylon Berlin (HBO, IMDB: 8,4)

Už sme to tu spomínali. Babylon Berlin je najdrahším nemeckým seriálom všetkých čias. Ale to nie je dôvod, pre ktorý by ste si ho mali pozrieť. Urobiť by ste tak mali pre to, akým spôsobom zobrazuje zlaté obdobie Nemecka pred nástupom Hitlera. Ekonomike sa darí, ľudia zažívajú nemeckú obdobu Veľkého Gatsbyho,… a v takomto nastavení sme svedkami kriminálnej zápletky s politickými dosahmi. Jedným z tvorcov je aj u nás známy Tom Tykwer, ktorý je podpísaný napríklad pod Lola beží o život, Parfum alebo tri epizódy Netflixového Sense8. Celá prvá séria je aktuálne dostupná na HBO GO.

  • Deutschland 83 (Amazon, IMDB: 8,2)

Skvelý nápad na seriál, v ktorom východný Nemec dostane úlohu, aby fungoval ako tajný agent v Západnom Nemecku. Politika a konšpirácie sú len jedným z rozmerov tejto skvelej šouky. Druhým, nemenej zaujímavým je práve obraz zoznamovania sa so slobodným svetom plným novších technológií a väčšej voľby človekom, ktorý doteraz vyrastal v uzavretom svete za Berlínskym múrom. Deutschland 83 je prvým seriálom, ktorý vysielala americká televízia v pôvodnom znení s titulkami. A úspech bol taký, že si zaslúžil aj druhú sériu. To je aj dôvod dostupných jazykových verzií. Vybrať si môžete z pôvodnej nemčiny a španielskeho, francúzskeho, ruského a talianskeho dabingu. Na angličtinu zabudnite.

  • Dark (Netflix, IMDB: 8,8)

Dramaturgovia Netflixu majú čuch na kvalitu. Mesiac po premiére má tento nový seriál na IMDB rovnaké skóre ako Narcos a o kúsok lepší ako Simpsonovci (tí majú 8,7). Dark je prvým pôvodným nemeckým seriálom na Netflixe a prišiel v ideálny čas, krátko po druhej sérii Stranger Things. Temný napínak v tieni atómovej elektrárne je to, od čoho sa nebudete vedieť odtrhnúť až do dopozerania.

  • Boris Becker: Der Spieler (Netflix, IMDB: N.A.)

V našom výbere neobídeme ani dokument. Na Netflixe sa objavil úplne nový, 90 minútový portrét tenisovej legendy vyrobený nemeckou verejnoprávnou televíziou. A nie je to len o víťazstvách, ale aj prehrách. Obzvlášť v súkromnom živote. To všetko pripravené k jeho 50tke, ktorú oslávil pred pár dňami.

  • Dvaja nosáči a video (YouTube, IMDB: 5,3)

Tento úlet som si nemohol nechať újsť. Spoločnosť Vapet umiestňuje na YouTube filmy s českým dabingom, ku ktorým pred časom získala práva. Nie sú žiadne klenoty. Ale patria k tomu, na čom sme vyrastali a čo nás dostalo k dnešnej kvalite nielen v nemeckej tvorbe. A keď budete hľadať niečo na bláznivú párty v štýle 80´s, skúste siahnuť po tomto kúsku.

  • Kobra 11 (Voyo, IMDB: 6,3)

Kobra 11 je jedným z najúspešnejších nemeckých seriálov, o jeho kvalite si môžete myslieť čokoľvek. Na televíznych obrazovkách sa drží nepretržite už viac ako 20 rokov. A okrem televízie sa k nemu dostanete aj cez archív (českého) Voyo.

Komentujte cez Facebook

Related posts