novinky 

O čom pri výsledkoch za rok 2017 Netflix pomlčal

Zverejnené výsledky Netflixu za rok 2017 boli mimoriadne pozitívne. Čísla boli výborné. Manažment pri oficiálnom komentári k výsledkom bol veľmi uvoľnený. Ale k trom veciam sa vedenie nevyjadrili.

Kompenzácie za škandál Kevina Spaceyho

Ako verejne obchodovaná spoločnosť má Netflix povinnosť veľmi presne definované definované pravidlá na zverejneňovanie výsledkov. A tak sa v povinne zverejnených dátach objavil aj riadok so sumou 39 miliónov dolárov na kompenzácie za zrušené projekty. Ako uviedli zdroje stránky Deadline, tieto peniaze sa viažu na rozpracovanú záverečnú sériu House of Cards, ale aj film Gore, ktorých sa priamo dotkol sexuálny škandál Kevina Spaceyho.  Pri 11 miliardách dolárov obratu to sú tri promile, ktoré ale mohli byť použité napríklad na nové projekty – napríklad polovicu jednej bežnej Netflixovej série.

Vstup Apple do Netflixu?

Už dlhšie sa diskutuje o tom, že v Apple je záujem o kúpu významného podielu Netflixu. Nasledovníci Steva Jobsa majú jeden vážny problém, ktorým je mimoriadne veľa voľných finančných zdrojov na účtoch. Na ne má zálusk Donald Trump a jeho kabinet. Ten chce zaviesť mimoriadnu daň pre podobné spoločnosti. Preto pre Apple je zaujímavé časť z týchto peňazí zainvestovať do subjektu, kde by nehrozil dlhý proces analýz protimonopolných orgánov. Synergie medzi Apple a Netflixom už dnes fungujú a vlastníckym prepojením by sa ešte viac rozvinuli. Manažment Netflixu sa vo svojom komentári veľmi intenzívne venoval správaniu konkurencie a obzvlášť dealu medzi Disney a Foxom. O ponuke Apple ani slovo. Ak však Apple chce do Netflixu investovať, bude na prípadnú kúpu 40% akcií vyčleniť 40 miliárd dolárov. Hovoria to aj investiční analytici, podľa ktorých aktuálna hodnota jednotky v streamingových službách je na úrovni 100 miliárd dolárov. Otázkou je, čo by Netflix s týmito peniazmi spravil.

Jazykové lokalizácie v Strednej Európe?

Viac peňazí, s ktorými Netflix aktuálne operuje, mu umožňuje zlepšovať svoju pozíciu na jednotlivých trhoch. Manažment hovoril o nových projektoch v Európe, s ktorými je spokojný. Ale aj o chystaných produkciách napríklad v Poľsku. Spoločnosť hovorí o väčších výdavkoch na marketing. Tie sa majú dostať na neuveriteľné dve miliardy dolárov. Tým by sa priblížil k skupine 10 najväčších zadávateľov reklamy na svete. Je teda nezodpovedanou otázkou, čo z tohto objemu poputuje na lokalizáciu v Čechách a na Slovensku.

Komentujte cez Facebook

Related posts