novinky 

Netflix za prvý polrok 2020 takmer vyrovnal výsledky celého minulého roka

Najväčší poskytovateľ platených videoslužieb dosiahol v druhom štvrťroku výsledky, ktoré opäť prekonali očakávania. Namiesto plánovaných 7,5 milióna nových platiacich zákazníkov narástol Netflix o viac ako 10 miliónov. Pri započítaní výsledkov aj za prvý štvrťrok sa tak za prvý polrok takmer dostal na úroveň rastu za celý rok 2019. Aktuálna dosiahnutá kóta s počtom zákazníkov sa posunula na 192,95 milióna platiacich zákazníkov globálne. Pod rastom je pochopiteľne podpísaný koronavírus, ktorý prinútil ľudí po celom svete zostať doma a zároveň zatvoril kiná ako potenciálne miesto na šírenie nákazy. Hoci sa kiná postupne otvárajú, kinodistribúcia sa stále nedostala na pôvodnú úroveň. Tým karty prajú práve šíreniu filmov cez online služby.

Podrobnejší pohľad na výsledky však upozorňuje na niekoľko ale. Rast v druhom kvartáli bol najvýraznejší počas apríla a potom sa spomalil. Veľmi zaujímavé zistenie je, že po čase sa najrýchlejšie rastúcim trhom stala Severná Amerika. Tá si pripísala 2,94 milióna nových predplatiteľov, pričom dovtedy najlepšie rozbehnutý región Európy, Blízkeho Východu a Afriky (EMEA) spomalil z takmer 7 miliónov nových predplatiteľov na 2,74. Taký pomalý rast mal náš trh pred rokom. Miernu negatívnu korekciu zo svojho pohľadu spravil Netflix sám, keď začal odpájať kontá, ktoré sa dva roky nepoužívali. Koľko takých bolo, neuviedol. Ľudí však iste poteší, že z ich kreditiek prestanú zbytočne odchádzať 10 eurové položky každý mesiac. Netflix však skúša aj nové formy predplatného. Kým u nás si človek môže vybrať z troch možností podľa počtu paralelne používajúcich užívateľov a kvality obrazu, na niektorých trhoch si môže zvoliť aj (lacnejší) čisto mobilný program alebo možnosť zvýhodneného predplatného na dlhšie obdobie. V najbližšom období sa zrejme s týmito možnosťami stretneme aj u nás.

Pohľad do budúcnosti je menej optimistický, ako si Netflix stanovil na uplynulý štvrťrok. Čaká, že by mohlo pribudnúť len 2,5 milióna nových zákazníkov. Dôvody sú tak na strane nasýtenia očakávaní zákazníkov udržiavajúcich sociálny odstup, ale aj menej atraktívnej ponuky seriálov. Predsa len, pred rokom počas tretieho kvartálu pribudli do knižnice streamingovej jednotky očakávané nové série z vlajkových lodí Stranger Things a La Casa Del Papel. Také „bomby“ aktuálne nemá v zálohe, aj keď je vysoko pravdepodobné, že už existujúci predplatitelia na niektorom z uvádzaných filmov prekonajú aj magickú métu 100 miliónov pozretí počas prvých šiestich mesiacov. Aktuálne tabuľke TOP10 Netflixu kraľuje aprílová akčná zábava Extraction s 99 miliónmi videní.

Korona negatívne ovplyvnila celý trh, takže sa Netflix neobáva, že by si predplatitelia sami odhlasovali svoje programy v prospech Disney+ alebo HBO Max. Ako potenciálny „odlákavač“ pozornosti teraz spoločnosť identifikovala službu TikTok, ktorá podľa listu akcionárom rastie mimoriadne rýchlo. Streamingová jednotka sa však neobáva o svoju pozíciu ani do budúceho roka, keďže už nečakajú zásadné posuny v premiérach a počet plánovaných noviniek by mal byť vyšší ako v tomto roku. Spoločnosť potvrdila informáciu, o ktorej sa už vo štvrtok začalo hovoriť a to že priamo do knižnice Netflixu pribudnú filmy pôvodne plánované pre kiná – celovečerný Spongebob a Sorkinova dráma A Trial of Chicago 7 s hviezdnym obsadením.

Spoločnosť pri príležitosti zverejnenia výsledkov oznámila aj zásadnú zmenu vo vedení – z Teda Sarandosa, ktorý doteraz bol neoficiálnou dvojkou Netflixu priamo zodpovedný za obsah, sa stal Co-CEO teda spolu-šéf s Reedom Hastingsom. Obaja spolupracujú podľa Tedových slov už viac ako 20 rokov. Uvidíme však, či sa Hastings nebude chcieť postupne sťahovať z riadenia spoločnosti. Hoci sú obaja spojení s Netflixom dlhodobo, ani jeden z nich nepatrí medzi zásadných akcionárov spoločnosti a a obaja môžu skončiť na základe rozhodnutia „podieľníkov“.

Niekoľko zaujímavých čísel z uplynulého obdobia:

  • Absolútnym hitom štvrťroka bol film Extraction s 99 miliónmi videní a dvojkou The Wronk Missy s 59 miliónmi.
  • V apríli uvedenú štvrtú sériu španielskeho seriálu La Casa Del Papel/Money Heist videlo 65 miliónov predplatiteľov a je tak najsledovanejším seriálom uplynulého obdobia. Ted Sarandos pripomenul, že globálne najúspešnejším seriálom je taký, ktorý nevznikol v angličtine.
  • Reality show Love is Blind a Too Hot To Hande videlo viac ako 50 tisíc predplatiteľov a súťažná show Floor Is Lava 37 miliónov.
  • Komediálne seriály Space Force a Never Have I Ever dosiaholi 40 miliónov videní.
  • Animovaná novinka The Willoughbys od apríla videlo 37 miliónov predplatiteľov.
  • Novinku Spikea Leeho Da 5 Bloods videlo 27 miliónov.
  • Netflix potvrdil akvizíciu voľného pokračovania Karate Tigra – Cobra Kai a britskej drámy Emily In Paris.
Komentujte cez Facebook

Related posts