novinky 

Tváre Českého leva – výber nominovaných filmov si môžete pozrieť online

Snímky ako Toman, Tlmočník, ale aj dokumenty  Až přijde válka či Nič nebude ako predtým… Na cenu Český lev je tento rok nominovaných dohromady 23 filmov a viaceré z nich si môžu aj slovenskí diváci  pozrieť online na DAFilms.cz. Tradičnú akciu usporadúva portál v spolupráci  s Českou filmovou a televíznou akadémiou (ČFTA), ktorá ceny udeľuje. Online sa predstaví pätica celovečerných hraných, dva dokumentárne a päť študentských filmov, ktoré sa prebojovali do finále cien Český lev.

„Sme radi, že dlhodobá spolupráca s DAFilms.cz pokračuje a spoločne tak môžeme divákom sprístupniť online filmy nominované na cenu Český lev. Tento rok sme ponuku rozšírili aj o študentské snímky, ktoré často nebývajú dostupné ani v kinách a predstavia nových nádejných tvorcov. Cieľom ČFTA je sprístupniť divákom český film a vytvoriť tak do budúcnosti na stránkach www.ceskylev.cz archív novodobej českej kinematografie,“ hovorí riaditeľka akadémie Tereza Rychnovská.

„Vnímam túto online udalosť ako jedinečnú príležitosť pre divákov zhodnotiť predchádzajúci rok v českom, ale i slovenskom filme. Prvýkrát je možné vidieť na jednom mieste aktuálne nominované filmy. Doplniť si tie, ktoré diváci nestihli v kinách, znovu si pripomenúť obľúbené, zhodnotiť ich vedľa seba a prípadne si každý sám vybrať svojho víťaza,“ dodáva Diana Tabakov, vedúca akvizícií DAFilms.

Toman, Tlmočník, či niekto iný? Ktorý sa stane filmom roka?

Aktuálnemu 26. ročníku Českých levov dominuje s trinástimi nomináciami historická dráma Toman (réžia: Ondřej Trojan), ktorá môže získať aj cenu za najlepší film. Dohromady je v tejto kategórii nominovaných päť snímok, tri z nich získali aj nomináciu na slovenskú národnú filmovú cenu Slnko v sieti, keďže ide o koprodukčné filmy, ktoré vznikli v spolupráci oboch krajín. Vo výbere na DAFilms.cz preto nebude chýbať napríklad road movie Tlmočník (réžia: Martin Šulík), horúci kandidát na obe ocenenia. Veľkým favoritom v kategórii mužských hereckých výkonov v hlavnej úlohe je Martin Huba, excelujúci v snímke Hovory s TGM (réžia: Jakub Červenka). Výber filmov sprístupnených online dopĺňa posledný film legendárneho Jana Švankmajera Hmyz a historická športová dráma Zlatý podraz (réžia: Radim Špaček), ktorá dokonca zatiaľ nebola uvedená v slovenských kinách.

Dokumentárna radosť

Z tradične výraznej kategórie dokumentov bude sprístupnená dvojica nominovaných titulov. Film Až přijde válka (réžia: Jan Gebert) premiéroval na minuloročnom Berlinale a prináša šokujúci vhľad do  polovojenskej komunity Slovenskí branci. Tvárami filmu Nič nebude ako predtým (réžia: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská) sú študenti z mestečka Varnsdorf na prahu dospelosti, pre ktorých spoločnosť neponúka príliš lákavú víziu budúcnosti. Oba filmy boli uvádzané aj v slovenskej kinodistribúcii a na DAFilms.cz si ich po registrácii budete môcť pozrieť dokonca zadarmo.

Portál DAFilm.cz, ktorý sa venuje popularizácii a distribúcii českých a zahraničných filmov, ponúka počas dvoch týždňov možnosť zadarmo si pozrieť spomenuté dokumentárne filmy i päticu nominovaných študentských diel, a za symbolický poplatok si stiahnuť hrané filmy s mimoriadnou šancou uspieť na odovzdávaní cien Český lev, ktoré sa uskutoční 23. marca 2019. Spoločnú akciu sprístupňujúcu nominované filmy online organizuje DAFilms.cz v spolupráci s ČFTA už jedenásty raz. Filmy si môžete pozrieť od 18. do 31. marca 2019.

Znelka Tváre českého leva: www.youtube.com/watch?v=LlLW-xpINW0

Zoznam filmov, ktoré DAFilms ponúka slovenským divákom nájdete tu: https://dafilms.cz/program/685-cesky-lev-2019-sk

Hrané filmy:
Hmyz
(réžia: Jan Švankmajer)

Hovory s TGM (réžia: Jakub Červenka)

Toman (réžia: Ondřej Trojan)

Tlmočník (réžia: Martin Šulík)

Zlatý podraz (réžia: Radim Špaček)

Dokumentárne filmy:

Až přijde válka (réžia: Jan Gebert)

Nič nebude ako predtým (réžia: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská)

Cena Magnesia za najlepší študentský film:

Cukr a sůl (réžia: Adam Martinec)

Home Sleep Home (réžia: Adam Koloman Rybanský)

Noc s agamou (réžia: Tomáš Janáček)

Spolu sami (réžia: Diana Cam Van Nguyen)

Sto dvacet osm tisíc (réžia: Ondřej Erban)

Komentujte cez Facebook

Related posts