novinky 

Netflix v roku 2019 chce viac interakcie s divákmi

Globálna jednotka v streamingových službách dosiahla nový rekord v raste predplatiteľov. Za posledný štvrťrok roka 2018 jej pribudlo 8,8 milióna nových predplatiteľov a v zálohe mala na konci roka ešte 9 miliónov využívajúcich službu bezplatne počas prvého mesiaca. Celkový počet platiacich zákazníkov skončil tesne pod 140 miliónmi dolárov. Napriek rekordnému rastu, ktorý prekonal aj pôvodne plánované ciele na posledný kvartál, hodnota akcií išla krátkodobo dole, lebo sa medzi finančnými analytikmi očakával ešte vyšší rast.

V rámci hodnotenia uplynulého obdobia sme sa dozvedeli niekoľko zaujímavých detailov:

  • Netflix generuje 10% všetkého času Američanov strávených pred obrazovkou.
  • Bird Box, ktorý si Netflix pochvaľoval už za prvý týždeň, by mal dosiahnuť po štyroch týždňoch od uvedenia videnie 80 miliónov. domácností, ktoré ho videli, pričom viaceré z nich ich videli opakovane.
  • Nelineálny špeciál Black Mirror: Bandersnatch v sebe ukrýva celkovo päť hodín obsahu pri tisícke variantách príbehu.
  • Prvé odhady počtu divákov Sex Education hovoria, že by seriál s Gillian Anderson ako učiteľkou sexu mohol dosiahnuť až 40 miliónov videní, čo mu garantuje objednávku aj na ďalšiu sériu. Podobné čísla dosiahol aj seriál You.
  • Veľmi dobré výsledky dosiahli v poslednom štvrťroku Bodyguard, Body a Protector, ktoré videlo viac ako 10 miliónov domácností. Keďže ide o koprodukciu s lokálnymi televíziami v Británii, Taliansku a Turecku, náklady boli nižšie a tak výsledky sú uspokojivé.
  • Španielsky teenegerský seriál Elite dosiahol 20 miliónov videní.

Z pohľadu amerického trhu je zvyšovanie ceny za služby Netflixu o dva doláre skôr logickým a pozitívnym krokom. 14 dolárov je malá položka v porovnaní s 80-100 dolármi, ktoré niektoré domácnosti platia za káblovú televíziu. V tejto chvíli si preto v amerických domácnostiach platia aj za viaceré služby naraz, hoci ich nemusia využívať.

Výrazný rast mimo USA sa v prípade Netflixu podpisuje aj na hospodárení spoločnosti, ktorá musí viac investovať do udržateľnosti a dobrom nastavení výmeny do iných mien ako je americký dolár.

Manažment Netflixu pri zverejnení výsledkov konštatoval, že ich väčšou konkurenciou, s ktorou aj strácajú, je aktuálne hra Fortnite a nie HBO. V zásade nemajú ani obavy z nástupu Disney+ alebo Amazonu, keďže týmto službám bude ešte trvať, kým si vybudujú takú základnu, ktorú má dnes Netflix. Ako odpoveď voči sile Fortniteu sa budeme musieť pripraviť na viac programov v štýle Black Mirror: Bandersnatch, kde si divák bude vyberať z viacerých vývojov deja. Stále viac sa bude napĺňať zámer investovať do pôvodného obsahu, prípadne do koprodukcií a nie kupovania už existujúcich seriálov iných televízií. Čo sme sa nedozvedeli ani z polhodinového rozhovoru pre investorov ani z finančnej správy, je očakávaný odhad výdavkov na nové programy. Tu však vieme jedno – je to toľko, koľko nikto iný na svete.

Komentujte cez Facebook

Related posts