novinky 

Internetová televize Mall.tv podpoří tvůrce krátkých českých filmů

Coby česká internetová televize chce Mall.tv lokální videoobsah dlouhodobě nejen vytvářet, ale také se podílet na příznivých podmínkách jeho vzniku. Předpokladem takového záměru je spolupráce s etablovanými festivaly. Zatímco loňský Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary patřil představení prvních novinek vysílacího schématu, jež předznamenaly dramaturgické směřování nového subjektu na trhu, v roce 2019 se dostane podpory a prostoru samotným tvůrcům. První příležitost budou mít v rámci Festivalu krátkých filmů Praha, který se koná od 23. do 27. ledna v kinech Světozor a Pilotů. Internetová televize Mall.tv se totiž stala jeho partnerem.

Již čtrnáctým rokem přispívá Festival krátkých filmů Praha k rozvoji krátkých uměleckých filmů a jejich produkci. V letošním roce se k jeho poslání připojuje také Mall.tv. Tvůrci internetové televize, od jejíhož spuštění uplynulo sotva čtvrt roku, si na základě svých dlouholetých profesních zkušeností uvědomují důležitost podpory začínajících kolegů. Vítěze Národní soutěže, kterého vybere tříčlenná mezinárodní porota, proto během slavnostního vyhlášení v pátek 25. ledna v kině Pilotů obdarují částkou 2 000 euro.
Zkrátka nepřijdou ani fanoušci tzv. „kraťasů“, jimiž před lety odstartovali svou filmografii dnes oceňovaní režiséři, jakými jsou Jan Svěrák, Ivan Zachariáš nebo Martin Krejčí. Právě jejich krátkometrážní snímky spolu s dalšími, které v uplynulých letech zaujaly festivalovou porotu i publikum budou od pondělí 21. ledna po dobu jednoho měsíce bezplatně k vidění na Mall.tv v sekci s výmluvným názvem „Shortky“. 
„S českými tvůrci, distributory a pořadateli festivalů jsme poslední roky téměř v denním kontaktu, takže známe jak světlé, tak stinné stránky české kinematografie i televizní tvorby a sami se s nimi potýkáme. Dává nám proto smysl spojit síly a soustředit se na to dobré, co můžeme divákům přinášet. Dlouhodobě a systematicky,“ říká Milan Kuchynka, kreativní producent internetové televize Mall.tv.„Filmové festivaly jsou na světe především proto, aby se zajímavé filmy, které se nehodí do široké distribuce v multiplexech, mohly dostat k divákům. Platí to pro artové filmy, stejně jako pro ty krátké. Tento projekt je pro nás tudíž dalším pokračováním naší snahy umožnit setkání originálních filmů mladých tvůrců s publikem. Tentokrát jde o výběr z nejlepších českých krátkých hraných filmů a potkat se mohou v širokém online prostoru. Což je skvělá příležitost pro obě strany,“ dodává programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.

Kromě krátkých českých filmů mohou diváci Mall.tv sledovat kdykoli a zdarma také vybrané snímky z distribuce Aerofilms a KVIFF Distributions. Aktuální nabídku zahrnující mimo jiné eponymní dokument o britském návrháři McQueenovi, Sorrentinovo Mládí nebo na Oscara nominované Boj a Píseň mořerozšíří v průběhu ledna kritiky oceňovaný Paterson, satirická momentka jednoho z nejlepších evropských režisérů současnosti Michaela Hanekeho Happy End nebo kontroverzní Love. V únoru pak internetová televize z pozice partnera podpoří uvedení psychologického thrilleru Všichni to vědí s Penélope Cruz a Javierem Bardem do českých kin.

Komentujte cez Facebook

Related posts