novinky tipy 

Mafia na streamingovych službách

Marec otriasol Slovenskom. Oveľa viac ako kedykoľvek predtým sa skloňovalo slovo mafia. Čosi, čo sme doteraz poznali skôr z televíznych obrazoviek a filmového plátna. Aby sme nezabudli na skutočné obete a pritom videli, aká je mafia vo svete, pozrime sa na jej aktuálny obraz na streamingovych službách. Ono to už je ďaleko od obrazu komisára Cataniho v legendárnej Chobotnici.

Gomorra (HBO GO)
Dnes už legendárny taliansky seriál podľa predlohy od novinára Roberta Saviana, ktorý sa venuje téme mafie v Taliansku až tak intenzívne, že žije pod policajnou ochranou. Najnovšia, tretia séria je v ponuke HBO GO dostupná od 1. apríla v českom dabingu. Ak ste nevideli, môžete si s priateľmi dať seriálový maratón počas jedného víkendu.

Suburra (Netflix)
Netflix sa v odpovedi na úspech sicílskej Gomorry rozhodol adaptovať skutočný príbeh o mafii v Ríme. Rovnako ako Gomorra má aj tento príbeh vlastné filmové spracovanie. V tejto prvej talianskej produkcii globálneho streamingoveho lídra však okrem mafie a politiky je oveľa viac vidieť katolícku cirkev. Na projekte pracovali ľudia, ktorí boli podpísaní pod slávnu Chobotnicu. Ak vás tento projekt zaujme, čoskoro sa môžete tešiť aj na druhu sériu.

McMafia (Amazon)
Skvelý projekt BBC podľa nonfiction knihy Mishu Glennyho s podporou Amazonu vás zaujme pohľadom na mafiu s globálnymi vplyvmi, ktorá operuje aj v Českej republike. Vďaka tomu uvidíte aj Karla Rodena a Mareka Vašuta. Namiesto dominantnej talianskej rodiny tu stretnete úspešnú ruskú rodinu s vplyvom od Londýna cez Blízky východ až po Indiu a Čínu, čiže podobná „frenčíza“ ako McDonnalds.

Trust (HBO GO)
Po tom, ako som mal možnosť vidieť prvé tri epizódy tejto novinky, dovoľujem si povedať, že Trust má šancu stať sa top projektom tejto sezóny, ako v minulom roku Príbeh služobníčky. Môžu za to skvelé herecké výkony, fantastická výprava a réžia Dannyho Boyla. A kde je v tomto príbehu mafia? Seriál (skutočný príbeh spracovaný aj filmom Všetky prachy sveta) hovorí o únose vnuka petrodolárového miliardára, za ktorý bola zodpovedná ‘ndrangheta. Áno, tá odnož kalábrijskej mafie, ktorej chápadlá aj na Úrade vlády pomenoval v poslednom článku zavraždený Ján Kuciak.

Trilógia Krstný otec (Netflix, Amazon, HBO GO)
Toto je viac ako legendárna séria. Toto je povinné čítanie pre každého, kto sa orientovať v základoch filmovej histórie. Vychádza z knihy Maria Puzza a hoci nemenuje žiadnu skutočnú osobu, na internete iste nájdete informácie o tom, kto ho pri písaní inšpiroval. A keďže americké rodiny fungujúce v organizovanom zločine si pretlačili, aby sa vo filmoch neobjavilo slávne paťpísmenkové slovo na m, ani ja ho tu (radšej) nepoužijem.

Empire – Mafia v Atlantic City (HBO GO)
Z dnešného pohľadu pravek mafie na americkom kontinente so skvelým hereckých obsadením. Hoci sa seriál s piatimi sériami už skončil, dá sa k nemu vrátiť aj pre to, ako bola prepojená mafia, polícia a politika.

Komentujte cez Facebook

Related posts