novinky tipy 

Prichádza Ready Player One – takto sa na neho pripravíte

Jeden z najočakávanejších filmov tohto roka je už za rohom. Filmové spracovanie bestselleru Ernesta Clinea Ready Player One je poctou popkultúre 80tych rokov zasadenou do roku 2045. To znamená, že sa dočkáme v každom zábere nejakého odkazu na film či hudbu spomínaného obdobia. No a celému tomu kraľuje číslo jeden 80s v Hollywoode, Steven Spielberg, ktorý je režisérom tejto filmovej novinky.

Na to, aby si pozreli Ready Player One na streamingových službách, si ešte budeme musieť počkať. Prv, ako sa však na túto novinku vyberiete do kina, môžete si ešte predtým pozrieť filmy, na ktoré odkazuje.

Je skvelé, že sa projektu priamo chytil Steven Spielberg. A že sa podarilo prekonať aj akékoľvek konkurenčné výhrady, vo filme z produkcie Warner Brothers uvidíme aj odkazy na filmy od Disneyovcov či Universal Pictures. Takto o tom hovorí samotný Spielberg:

Čo si teda v rámci príprav pozrieť? Na internete nájdete viacero fanúšikovských zoznamov filmových referencií z Ready Player One. Žiaden z nich nie je ale oficiálny a úplný. Niektoré postavy a postavičky sa možno mihnú len na kratučkú chvíľu. Navyše, finálnu podobu filmu v tejto chvíli videlo len niekoľko ľudí na svete a isto viaceré scény sa nedostali do záverečného zostrihu. Avšak je možné, že sa objavia v bonusoch na DVD.

  • Filmy Stevena Spielberga z 80tych rokov 

Kniha Ready Player One je poctou 80tym rokom a tie by neboli bez Spielberga. Je skvelou vecou, že túto poctu (aj svojim filmom) režíroval táto zrejme najvýznamnejšia postava Hollywoodu. Pôvodná trilógia Indiana Jonesa aj E.T. Mimozemšťan sú dostupné na Netflixe aj Prime Video.

  • Hviezdne vojny – pôvodná trilógia

Absolútna klasika sci-fi žánru, ktorá patrí medzi najcitovanejšie diela popkultúry. Svoje miesto má aj v Ready Player One. Keď si chcete pripomenúť pôvodnú trilógiu, nájdete ju na HBO GO.

  • Krotitelia duchov – samozrejme tí pôvodní

Ak si otvoríte knihu Ernsta Klina, už na prvej strane nájdete veľmi nenápadný odkaz na Krotiteľov duchov. Ale nielen tento priamy citát dnes už klasiky 80tych rokov nájdete v Ready Player One. Aby vám niečo neušlo, pripomeňte si toto dielo rodáka zo Slovenska, Ivana Reitmana na Prime Video.

  • Raňajkový klub

U nás tento film s Emiliom Estevezom tak veľmi nerezonoval, avšak v USA to bola kultová záležitosť všetkých teenegerov, to znamená dnešných štyridsiatnikov. Ak si chcete túto komédiu pripomenúť, nájdete ju na Prime Video.

  • Voľný deň Ferrisa Buellera

Ďalšia klasika od Johna Hughesa, tentokrát s Matthewom Broderickom v hlavnej úlohe. Pre adolescentov 80tych rokov to bolo čosi, ako pre dnešnú mládež videá na YouTube. Ak ste túto komédiu nevideli, pozrieť si ju môžete na Netflixe.

  •  Fenomén Atari

Pre tých mladších, ktorí 80te roky nezažili, tí, ktorí mali domáci počítač, sa delili na Ataristov (ako napríklad autor tohto textu) a Commodoristov. A potom tu boli ešte takí divní, ktorí mali maličké škatuľky, kde každý jeden kláves mal možno štyri funkcie a celé to vyzeralo ako z nejakého sci-fi. Áno, ZX Spectrum. Ernest Cline vzdal Ready Player Oneom poctu Atari. Príbeh tejto značky (a jeho zánik) v dokumente Atari: Game Over si môžete pozrieť na Netflixe.

 

Komentujte cez Facebook

Related posts