novinky 

ANALÝZA: Ako sa dotkne megaobchod Disney a Fox ponuky HBO GO

V uplynulých dňoch bol uzavretý megaobchod v zábavnom priemysle, keď sa spoločnosť Walt Disney Company stala vlastníkom akcií štúdia 21st Century Fox. Prevzatie trojky na trhu jednotkou ešte musia schváliť americké úrady. Hoci pri tomto deale za 52 miliárd dolárov hovorí o tom, kto bude mať práva na Simpsonovcov alebo X-Menov, už čoskoro táto udalosť roka môže mať vplyv na to, čo sa objaví v ponuke nielen Netflixu, alebo HBO GO. Ak ste predplatiteľom týchto služieb, iste vás bude zaujímať, kde si vaše deti pozrú o rok Ľadové kráľovstvo alebo Zootropolis.

O tom, že Disney sa chystá do roku 2019 spustiť vlastnú streamingovú službu, sme už viackrát tento rok hovorili. Uzavretím multimiliardového obchodu medzi disneyovcami a Foxom už nebude musieť spoločnosť investovať zdroje do vývoja a testovania, lebo sa stala väčšinovým akcionárom americkej služby číslo štyri – Hulu. Tam vlastnil Disney 30 percent a rovnaký podiel mal aj Fox. Hulu v tejto chvíli neposkytuje svoje služby v našom regióne, avšak je vysoko pravdepodobné, že v priebehu roku sa to celé zmení. Zásadne by sa mohla zmeniť aj pozícia samotnej služby, keďže okrem vlastnej produkcie, do ktorej plánuje investovať v roku 2018 dve a pol miliardy dolárov, by mohla mať ľahší prístup k obsahu vyrábaného štúdiami a televíziami z portfólia novej megaspoločnosti (Disney TV, ESPN, Fox, FX, National Geographic, Sky).

Na zmenu prístupu k obsahu zo strany spoločnosti Disney sa Netflix pripravuje už dlhšie. Hoci mala svetová streamingová jednotka väčšie plány zo vzájomnej strategickej dohody, jej jednostranné vypovedanie zo strany disneyovcov znamenalo napríklad aj to, že Netflix sa už nespolieha na značku Marvel, ale ešte viac investuje do vlastnej produkcie. Vďaka tomu už čoskoro uvidíme prvé ovocie z komixového štúdia Millardword. Vlastníkom spoločnosti podpísanej pod Kingsmanov alebo Kick-ass sa Netflix stal v tomto roku. To, že Disney bude priamo prepojený s Foxom na obsah Netflixu by u nás nemal mať významnejší vplyv. Produkcia tretieho najväčšieho štúdia totiž na českom alebo slovenskom Netflixe nie je dostupná. Vznik superštúdia Disney-Fox s vlastnou globálnou službou Hulu však môže znamenať rozpútanie veľkej vojny o prístup ku kreditným kartám predplatiteľov.

Koho sa dohoda medzi Disney a Foxom môže výraznejšie dotknúť je podľa mňa HBO. A obzvlášť HBO GO. Práve táto streamingová platforma dokázala aj do nášho regiónu priniesť lokalizovaný obsah z produkcie Walth Disney Company ako aj 21st Century Fox. Cez službu sú dostupné napríklad tak disneyovky či pixarovky, ale napríklad aj Hviezdne vojny. Do nášho regiónu sa cez HBO GO dostala aj produkcia Hulu, čo znamená, že naraz s Američanmi si mohli Česi alebo Slováci pozrieť vysoko oceňovanú novinku Handmaid´s Tale. V roku 2018 by mala byť uvedená jej druhá séria. Okrem toho si na HBO GO môžete nájsť seriál Dimension 404 – odpoveď Hulu na netflixové Black Mirror.

Ak vás zaujíma budúcnosť ponuky Disney a Fox (ako aj Hulu), ponúkam vám odpoveď Šimona Zelingera, Trade Marketing Managera HBO Europe:

Pokud jde o Disney obsah – s touto společností máme dlouhodobou, fungující spolupráci. Jaký dopad bude mít nová akvizice skupiny Disney na náš trh v tuto chvíli není možné říci. Druhou řadu Handmaid´s Tale (mimochodem tento titul není distribuován společností Disney ani Fox) plánujeme, světová premiéra by měla být ve stejném období příštího roku, kdy byla uvedena řada první, tedy v dubnu. Datum premiéry by tak mělo být stejné, jako bude ta světová.

Faktom je, že HBO GO má na nakupované produkcie (vrátane Disney alebo Fox) časovo obmedzené práva. Dostupnosť disneyoviek v závislosti od titulu končí na jar, respektíve v lete budúceho roka. Dostupnosť Handmaid´s Tale je dokonca až do roka 2020. To však neznamená, že sa spoločnosti nemôžu dohodnúť na predĺžení. Aj za vás bude VeľkýObsah.info sledovať dianie v streamingových službách a keď sa u nás objaví napríklad samostatná platforma štúdia Disney, určite to nájdete na tejto stránke.

Foto: Walt Disney Company

Komentujte cez Facebook

Related posts