novinky rozhovor 

Pavol Barabáš o spolupráci s Netflixom: Stačí silný príbeh

Globálna knižnica Netflixu je od augusta bohatšia o slovenské filmy. Prvým sa stal Polárnik (nájdete ho ako Polarman) režiséra Pavla Barabáša, ktorého som okamžite oslovil na (mailový) rozhovor. Medzitým v ponuke najväčšej streamingovej služby na svete pribudla aj ďalšia jeho snímka, Pygmejovia. Ako sa dozviete z rozhovoru, nie je to Barabášova prvá skúsenosť s Netflixom. Prajeme mu, aby sa mu darilo. Ak máte záujem, aby takýchto filmov v ponuke Netflixu pribudlo viac, stačí si film pozrieť, pozitívne ho ohodnotiť a dať vedieť aj svojim známym využívajúcim túto službu, aby si Polárnika alebo Pygmejov pozreli. Garantujem, že to nebude strata času.

  • VeľkýObsah.info: Aký je váš osobný vzťah k streamingovým službám?

P. Barabáš: Nevyužívam ich, filmy skôr pozerám na festivaloch alebo v kine. Najviac však ako porotca na rôznych festivaloch.

  • VeľkýObsah.info: Ako vznikla spolupráca s Netflixom?

P. Barabáš: Náš medzinárodný sales agent predstavil tituly Netflixu a oni si vybrali tituly Polárnik a Pygmejovia. V blízkej budúcnosti by si mali vybrať aj daľšie tituly. My sme už mali tituly na Netflixe pred 6-8 rokmi, ale vtedy to bolo iba pre americky trh, nie globálny. Titul Pururambo patril dokonca dlhé mesiace medzi najpozeranejšie dokumentárne filmy s viac ako 100,000 komentármi na webovej stránke Netflixu.

  • VeľkýObsah.info: S akými očakávaniami ste do tejto spolupráce išli?

P. Barabáš: Je to obchod mimo mňa a môjho záujmu. Roky sa predávajú naše tituly televíziám, VOD platformám, alebo DVD distribútorom po celom svete s väčším i menším úspechom. Zdá sa, že je to náročná práca pre distribútorov s neistým výsledkom. Pre mňa je zaujímavé, že oslovím tvorbou, čo najviac divákov, keďže pre nich sa koniec koncov majú filmy nakrúcať.

  • VeľkýObsah.info: Zatiaľ je to o prvom filme, možno očakávať aj ďalšie?

P. Barabáš: Ako som spomínal Netflix si vybral aj dokument Pygmejovia – deti džungle a ak bude divácky záujem, budú možno nasledovať aj ďalšie. Ale v tejto brandži nič nie je isté.

  • VeľkýObsah.info: Netflix sa orientuje na originálne produkcie. Možno očakávať vašu spoluprácu na originálnej produkcii?

P. Barabáš: Netflix sa orientuje na originálne produkcie na veľkých trhoch, ako je Nemecko, UK, Francúzsko, z východných krajín je pre nich zaujímave Poľsko. Slovensky trh je malý na to aby sa Netflix momentálne zaujímal o lokálnu produkciu určenú na tento trh. A keď chceme urobiť filmy zaujímavé pre medzinárodný trh, tak bojujeme s obrovskou konkurenciou z USA, UK, Francúzska… Ale ako som povedal, všetko nakoniec môže byť inak.

  • VeľkýObsah.info: Máte osobný tip na film alebo seriál na Netflixe, ktorý by ste odporučili?

P. Barabáš: Ako som spomínal, televíziu ani streamingové služby nevyužívam.

  • VeľkýObsah.info: Vidíte cestu pre ďalšie slovenské filmy cez službu ako Netflix?

P. Barabáš: Jasné, ak majú medzinárodný presah a nie sú vyrobene čisto pre slovenského diváka, prečo nie. Stačí silný príbeh.

Prečítajte si aj:

Komentujte cez Facebook

Related posts

Leave a Comment