novinky 

Stream.cz uvede první český internetový thriller Pěstírna

Internetová televize Stream.cz rozšiřuje svůj žánrový záběr. Už loni na podzim přidala k původní hrané tvorbě reprezentované dvojicí populárních sitcomů Kancelář Blaník a Autobazar Monte Karlo generační minisérii Semestr, kterou se vymanila ze škatulky producenta komediálních seriálů. S letošním jarem jde ještě dál a uvede první thriller. Ten budí v rámci tuzemské online produkce pozornost nejen coby průkopník ve své kategorii, ale od samého začátku příprav jej provází zvýšený zájem ze strany policie. Pěstírna, jak se devítidílná novinka jmenuje, se totiž kvůli autenticitě natáčela ve funkční pěstírně konopí. A nestandardní je i její uvedení. Premiéře předchází osm minutových částí, které se na Zelený čtvrtek 13. dubna spojí v jeden celek, nultou epizodu zasazující příběh do kontextu.

Klaustrofobní thriller, tak označuje režisér Andy Fehu výsledek své další spolupráce se Stream.cz. Na druhou řadu oblíbeného sitcomu Autobazar Monte Karlo, kterou pro internetovou televizi režíroval, navázal autorskou Pěstírnou. „Uvědomuju si, že se takové označení vymyká žánrovému zařazení, ale to už je úděl celé mojí tvorby,“ přiznává s nadsázkou a pokračuje: „Nedefinuju si před začátkem natáčení kategorii, do které se chci vtěsnat, pracuju s nimi intuitivně. Baví mě prolínání a využívání signifikantních prvků v nepravděpodobných chvílích, porušování klišé a očekávání. Hraní si s temnými motivy a ironií a kombinování reality a fikce,“ charakterizuje svůj filmový rukopis. Ten vtiskl i do nového seriálu. V devíti epizodách zachycuje na pozadí aktuálních témat příběh lůzra Ondřeje, který je nucený existovat v uzavřeném prostoru a řešit problémy z izolace plynoucí.

image

„Líbí se mi vyprávění, která v sobě mají přesah a vyjadřují se k nějakému dění ve společnosti. O to jsem usiloval i u Pěstírny, která nabízí pohled, jak se lidi mohou chovat v extrémních situacích. Nemám ambice předávat žádná poselství, jde mi o to připustit si, že se něco takového může tady a teď dít,“ popisuje Fehu, který kvůli autenticitě prostředí a prožitých emocí zašel tak daleko, že vytvořil na základě zdokumentovaných policejních razií kopii ilegální pěstírny s dvanácti sty rostlinami technického konopí a plně funkčním vybavením.
„Možnost natáčet v reálných podmínkách byla obrovská výhoda. Nešlo o žádný ateliér, který se za něco vydává. To, že byli herci unavení a zničení, nemuseli předstírat. Už samotný fakt, že hrají, jejich věrohodnost oslabuje. Kdybychom měli stylizovat i prostor, natáčet v papundeklových kulisách a přestávky trávili na sluníčku, tak by to na výsledku bylo znát. Takhle jsme zabrali dvě patra pod zemí, odkud jsme vycházeli jen na obědové pauzy, a tu syrovost, špínu a depresi si odžili.“

image

Obsadit role mladých Vietnamců nebylo podle režiséra tak těžké, horší to bylo s hledáním staršího muže. Martinovi Bao je sice ve skutečnosti padesát, na svůj věk ale nevypadá. 

Kromě zvýšených nároků na psychiku si přípravy Pěstírny vyžádaly také řadu bezpečnostních opatření. „Bylo nám jasné, že už samotná přeprava kytek vzbudí pozornost, proto jsme sami kontaktovali policii i protidrogovou centrálu. Chtěli jsme se vyvarovat toho, že nás někdo chytne s dodávkou plnou konopí a my začneme vysvětlovat, že jde o rekvizity. I tak během natáčení policie několikrát na plac přišla, protože nás někdo nahlásil,“ netají se jednatřicetiletý režisér výzvami, jimž musel čelit.

Potenciální podezření z protizákonné činnosti přitom nebylo tou největší překážkou. Iluzi prosperující velkoprodukce marihuany se podařilo vytvořit tak dokonale, že by nad ní zaplesali i zkušení pěstitelé. Ne tak filmaři. Přírůstky technického konopí během jediného dne jsou totiž až několikacentimetrové, což prakticky znemožňovala přetočit jakýkoli záběr.  „Poslední den nám zbyl nějaký čas, tak jsme chtěli ještě něco předělat, ale to už nešlo, protože kytky vypadaly úplně jinak,“ říká Fehu. O tom, jak dobrou živnou půdou je Pěstírna nejen rostlinám, ale i emocím a plodům zla se budou moci přesvědčit diváci od 13. dubna a následně každý čtvrtek na internetové televizi Stream.cz.

image

Hrají: Vojtěch Johaník, Martin Hub, Karel Hung, Hany-Huong Thanh Duong, Martin Bao, Leoš Noha, Judit Bárdos, Jiří Vyorálek, Jiří Panzner, Michal Isteník
Námět: Andy Fehu, Jakub Ševčík
Scénář, režie a střih: Andy Fehu
Kostýmní výtvarnice: Jana Jurčová
Umělecká maskérka: Michaela Pecková
Zvuk: Jan Kalužný, Jakub Jurásek
Hudba: Mojmír Měchura
Kamera: Jakub Ševčík
Producenti Company F: Filip Brouk a Filip Čermák
Kreativní producent: Milan Kuchynka
Šéfproducent: Lukáš Záhoř

image

Ochranné pomůcky nosili během natáčení nejen herci, ale i štáb.

image

Režisér Andy Fehu s herci Vojtěchem Johaníkem a Martinem Hubem.

image

Zdroj: Stream.cz

Komentujte cez Facebook

Related posts

Leave a Comment