novinky tipy 

Vďaka týmto filmom nemusíte chodiť do filmového klubu

Fičíte na Marvelovkách, Disneyvkách alebo 50 odtieňoch šedej? Tak tento článok nie je pre vás.

Pri tejto výberovke aktuálnej ponuky streamingových služieb budú mľaskať členovia pražskej aj bratislavskej kaviarne, ktorým prekáža priamočiary spôsob rozprávania, ale potrebujú filmy, pri ktorých sa môžu do neskorých hodín hádať s cigaretou v jednej ruke a pohárom vína v druhej. Dávame vám do pozornosti filmy, ktoré patria do takzvanej filmovej čítanky.

Psycho (1960) Netflix

Alfred Hitchock je jeden z najväčších režisérov histórie a spolu s Vertigom patrí tento film medzi TOP 10 histórie kinematografie. Veľkosť tohto trilleru nie je len v tom, ako často bol citovaný inými, ale vďaka spôsobu, ako to majster napätia dokázal vyskladať s tým, že záverečná scéna vás ovalí ešte viac, ako pamätná scéna v sprche.

Mechanický pomaranč (1971) Netflix

Ďalší velikán filmovej histórie, Stanley Kubrick, ktorý však nešiel cestou počtu filmov, ale ich čo najviac zdokonaľovania. Film vychádzajúci z rovnako legendárnej knihy ukazuje svet zhýčkanej londýnskej mládeže, ktorí žijú pre svoje úlety plné násilia. Ak máte pocit, že to s dnešnou mládežou je zlé, pozrite sa, na čom sa bavili ich starí rodičia.

Stalker (1979) HBO GO

Absolútna klubová klasika, ktorá dokázala vypredávať artkové kiná v 90tych rokoch. Počkať – sovietske filozofické sci-fi? Áno, sovietske filozofické sci-fi. Majstrovské dielo Andreja Tarkovského nájdete na tej istej streamingovej službe a v rovnakej kategórii (sci-fi) ako je Star Wars alebo Avengers. Navyše, HBO GO od 16. januára až do konca roka bude ponúkať aj ďalšie Tarkovského dielo – Solaris.  (Dostupné do 31.12.2017)

Eva Nová (2015) HBO GO

Do filmových klubov sa chodilo aj na domácu tvorbu, ktorá sa vymykala mainstreamu. Veľkú poklonu si zaslúži HBO za zaradenie slovenského nominanta na Oscara z roku 2015. Skvelý výkon pani Milky Vášáryovej v asi najlepšom slovenskom filme po roku 2000 plný príležitostí na zamyslenie. Garantujeme vám, že po tomto filme siahnete namiesto vína alebo piva po pohári vody. (Dostupné do 30.11.2019)

Všetko, čo ste chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa spýtať (1972) HBO GO

O Woody Allenovi sa traduje, že svoje osobné komplexy prenáša do filmov. Táto poviedková komédia v čase svojho vzniku búrala mnohé klišé, no proti dnešným niektorým „komédiám“ sa už ani nezdá vôbec za hranou. Každopádne, garantujeme, že sa budete na tejto Allenovke skvelo baviť a to nemusíte byť ani žiadni intelektuáli. (Dostupné do 30.11.2017)

Trilógia Krstný otec (1977-1990) Amazon Prime Video

Legendárna filmová klasika so skvelými hereckými výkonmi, výpravou, hudbou a to všetko korunované prácou pána režiséra Francisa Forda Coppolu. Ak by existovali filmy, ktoré musí každý povinne vidieť, Krstný otec by určite k nim patril.

Monty Python´s Zmysel života (1983) Amazon Prime Video

Áno, do filmových klubov sa nechodí(lo) len na veľmi vážne filmy, ale aj na komédie. Pythonovci svoj humor posunuli až do dadaistických rozmerov. Žiaľ, veľa toho nestihli spraviť – okrem televíznej šou len tri celovečerné filmy. Zmysel života bol tým posledným a určite sa na ňom budete skvelo baviť.

Komentujte cez Facebook

Related posts

Leave a Comment