novinky 

Festival Sundance svedkom vojny Netflixu a Amazonu

Filmový festival Sundance bol dlhodobo domovom nezávislej filmovej tvorby, no nástupom streamingových služieb sa tu začali točiť veľké peniaze. Dôkazom sú podpísané zmluvy na exkluzívne práva, ktorými Netflix a Amazon vyfúkli biznis artovým divíziám veľkých štúdií ako Fox (Fox Seaching Lights) alebo Focus. Spokojní sú nielen predplatitelia spomínaných služieb, ale aj nezávislí tvorcovia. Tí vďaka záujmu nových hráčov dokážu nielen pokryť  svoje náklady, ale zarobiť niečo extra. Minulý rok na tomto mieste podpísali tvorcovia snímky Manchester by the Sea zmluvu s Amazonom na sumu 10 miliónov dolárov za film, ktorého rozpočet bol 8 miliónov. Keby tento rok nebol v znamení La La Landu, zrejme by táto snímka patrila k favoritom na Oscarov. Rok predtým zasa Netflix preplatil všetkých záujemcov o drámu The Birth of the Nation neuveriteľnými 17,5 miliónmi dolárov za snímku s rozpočtom 8,5. Tá je cez Netflix stále dostupná aj pre českého a slovenského zákazníka.

Tento rok Amazon a Netflix sumu za Birth of the Nation neprekonali, ale celkovo minuli niekoľko sto miliónov dolárov.  Medzi najzaujímavejšie úlovky s diváckym potenciálom patria doku-drama Casting JonBenet, ktorá z pohľadu detských účastníčok súťaže krásy rozpráva príbeh neobjasnenej smrti jednej z jej účastníčok. Získanie práv na tento film oznámil Netflix ešte pred Sundanceom, pričom prirodzene zapadne k show Making a Murder na tejto službe.

Za získanie práv o ruskom systéme dopingu pre športovcov Icarus zaplatil Netflix producentom 5 miliónov dolárov, čo je v histórii Sundance najviac za non-fiction film.  Medzi získanými dokumentami, ktoré sa k nám dostanú vďaka Netflixu, figurujú aj Joshua: Teenager vs. Superpower o mladom čínskom disidentovi alebo Nobody Speak: Hulk Hogan, Gawker and the Trials of a Free Press o príbehu bulvárneho blogu, ktorý po kauze so sexuálnym videom aj u nás známeho Hulka Hogana a následnej miliónovej žalobe bol dotlačený k ukončeniu činnosti. O tento film bol veľký záujem, Netflixu však stačilo na získanie exkluzívnych práv „len“ dva milióny dolárov. Spoločnosť získala práva aj na hraný film To the Bone o dievčati trpiacom anorexiou s Lilly Collins a Keanom Reevesom za osem miliónov dolárov. V zákulisí festivalu sa o tejto komediálnej dráme veľa hovorilo, takže má potenciál osloviť aj veľa predplatiteľov.

Medzi úlovkami Amazonu svietia typická sundanceovka The Big Sick a štvorhodinový dokument o rockovej legende Grateful Dead. O komediálnu drámu o pakistanskom stand-up komikovi v Amerike, ktorého hrá Kumail Nanjiani známy zo seriálu Sillion Valley sa strhla veľká bitka nielen medzi Amazonom a Netflixom, ale so svojimi ponukami prišli aj štúdia Fox a Focus. Amazon ponúkol údajne 12 miliónov dolárov, pričom očakáva, že vďaka The Big Sick sa aj budúci rok dostane medzi nominovaných na Oscara.

Komentujte cez Facebook

Related posts

Leave a Comment