testy 

Netflix vs. HBO GO – december 2016

Možnosti streamingových služieb aj na Slovensku a v Čechách sa neustále rozširujú. Keďže možností na výber je veľa, ale zdrojov (často) málo, človek si musí vážne rozmyslieť, komu nechá sťahovať z kreditky. Battle medzi službami sú predmetom nekonečných diskusií a často sa k nim budeme vracať aj my.

  1. Prvý test – Ak nemáte šťastie, že vám zavolá niekto s otravnou ponukou a namiesto bambusových ponožiek Vám ponúkne HBO na nejaký čas zadarmo, za túto službu si budete musieť od prvého dňa platiť. Netflix v tomto kole vyhráva vďaka mesačnému free trailu pre každého nového.
  2. Nezávislosť – Ak chcete využívať katalóg HBO GO, musíte mať zmluvu s operátorom ako Skylink, Telekom, Swan alebo podobne. Netflix získava druhý bod vďaka tomu, že na spustenie služby stačí „len“ prístup k internetu. A ten môže byť aj cez verejné bezplatné wifi na námestí. Ale úprimne, to si veľmi kvalitu produkcie neužijete.
  3. Jazyková dostupnosť – Hoci toto kolo je opäť len za jeden bod (alebo gól), pre niekoho to môže byť bod zlatý. Netflix je dostupný len v angličtine, nemčine (Narcos v španielčine) a polštine. HBO GO zato operuje v jazykových verziách filmov a seriálov, ako ich uvádza na obrazovky, to znamená aj čeština.
  4. Cena – HBO GO je štandardne súčasťou balíčkov spolu s televíznym programom HBO1,2 a 3, buď to akceptujete, alebo odídete k inému operátorovi. Výhodou Netflixu je, že si sami poviete, či chcete programy v najvyššej 4K kvalite, alebo vám stačí obyčajné HD či dokonca len SD kvalita obrazu. Pri kvalite pripojení alebo použitého zariadenia (nie, naozaj na mobilne pozeranie netreba 4K) tak zbytočne nemusíte platiť drahší balík.
  5. Knižnica – VeľkýObsah.info chce prinášať autentický pohľad na obsah dostupný v Čechách a na Slovensku. Preto nebudeme hovoriť o tom, čo si rôznymi kľučkami možno pozrieť napríklad vtedy, ak sa budete tváriť, že ste Američan. Knižnica je pritom s jazykovou dostupnosťou asi to najdôležitejšie. Veď načo by vám boli stovky filmov, o ktoré nebudete mať nikdy záujem. Novinkám v knižniciach sa budeme pravidelne venovať. Nateraz si povedzme len to najdôležitejšie. Trvanlivosť filmov v knižnici HBO GO je najčastejšie len mesiac, v prípade pôvodnej produkcie (napríklad Hra o tróny, Westworld,…) to môže byť neobmedzene. Filmy a seriály, o ktorých viete, že sú dostupné na Netflixe, s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete cez túto službu aj o polrok a preto toto kolo vyhráva.
  6. Novinky – Základnou výhodou HBO GO je, že obsahuje oveľa viac nových filmov (áno, aj tzv. áčkovú blockbusterovú produkciu z roka 2016). A hoci Netflix získava divákov vďaka seriálom ako Stranger Things, The Crown alebo Narcos, stále Westworld alebo Hra o tróny sú o čosi ďalej.
  7. Offline – K filmom a seriálom na HBO GO sa dostanete len vtedy, ak ste pripojení na internet, najnovší update aplikácie Netflixu pre mobilné zariadenia umožňuje stiahnutie si vami vybraného filmu do pamäte mobilu alebo tabletu, a tak Netflix získava ďalší bod.

Hoci tento prvý súboj vyhral Netflix 5:2, sme presvedčení, že tieto služby sa navzájom dopĺňajú a to hlavne z pohľadu obsahu. Existuje minimálne prekrytie knižníc, väčšinou konkrétne dielo nájdete výhradne u Netflixu alebo HBO.

 

Komentujte cez Facebook

Related posts

Leave a Comment